saiyanin Opublikowano 14 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Witam, Posiadam kocioł firmy SAS 29 kw z podajnikiem tłokowy. Mam problem, gdyż wydaj mi się iż kocioł sporo spala. Na samym początku paliwem które używałem do palenia był miał, więc kocioł został przez serwisanta przekręcony ( tzn został wydłużony tłok do podawania, aby za jednym zasypem wpadało więcej paliwa ) Niestety jako iż nie mam już dostępu do tego paliwa używam ekogroszku. Przykręciłem szufladę ( tłok ) jednak wydaje mi się że spalanie jest zdecydowanie za duże, biorąc pod uwagę iż podajnik wystarcza na 4 dni Dodam iż kocioł w dzień ogrzewa cały dom, a w nocy przełączany jest na tryb letni gdzie grzej tylko wodę z bojlerze ( po prostu nocami jest za ciepło) Eko groszek jest dobrej jakości, kaloryczność to 26mj Parametry ustawienia kotła: Temperatura na kotle ustawiona na 55stopni Przerwa podawania co 3 minuty Wentylator ustawiony na 70% Po nagrzaniu kotła podawanie ustawiona jest na co 30 minut a wentylator co 10 minut na 60 sekund Byłbym wdzięczny za poradę :)
hektoras Opublikowano 15 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Wentylator na postoju zmniejsz z 60 na 10 lub max 15s. I spróbuj zwiększyć załańczanie went. na postoju z 10 na 15min. W czasie pracy zmniejsz wentylator z 70 na 30 max 40. A masz przysłone na wlocie do wentylatora? No i najważniejsze to w tym kotle palić najlepiej MIAŁEM !!!!!! Poczytaj o zagrożeniach i trudnościach palenia w nim ekogroszkiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.