marvin83 Opublikowano 13 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Pytanie do włascicieli kotłów z palnikiem ekoenergii 10 kw o pracę i spalanie na tym palniku
wikliraf2 Opublikowano 22 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Co chcesz wiedzieć dokładnie?? Spalam na tym palniku ekogroszek (Kocioł Setlans Prime 9kw sterownik Bruli v3.5)aktualnie 10,5kg/24h ogrzewam w sumie z garażem ok 150m2 . Paliłem też miałem i daje radę, ale dużo popiołu i delikatnie sie spieka, ale nie blokuje nic. Miału idzie oczywiście wiecej wiec na jedno wychodzi. Będę robił próby na pellecie, ale jeszcze nie wiem kiedy.
marvin83 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor #3 Opublikowano 22 Grudnia 2016 To mało ci spala. Bo mój na 80mkw spala 14kg na dobę ekogroszku, sterownik k1pv4 pz. Produkuje też spieki ponieważ sterownik za mocno dmucha dmuchawą
wikliraf2 Opublikowano 22 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Wszystko zależy od ocieplenia budynku i jakości ekogroszku, bo może tyle potrzebujesz. Jak tworzą Ci sie spieki i za mocno dmuchasz to zmniejsz i powinno spasc spalanie. Masz tak samo jak bylo u mnie. Temp spalin doszla mi raz do 270 stopni i wtedy sie wscieklem. Wyczyscilem dokladnie wymiennik do samej blachy, przeszedlem na pracę dwustanową z ograniczeniem nadmuchu i temp spalin nie przekracza mi 200 stopni. /spalam mniej opału, bo sie lepiej dopala i nie wali tak w komin. Dodatkowo dzisiaj rano dołożyłem sobie 2 takie prymitywne zawirowywacze wygiete z blachy 5mm zobaczymy co bedzie. Ogólnie mam wrażenie, że dmuchawa przy tym palniku jest za mocna. U mnie chodzi na 40%, ale przesłona przysłonięta w 85%, klapka ledwie sie uchyla, a i tak dmucha jak szalony. Korone palnika oczywiście uszczelniłem silikonem wysokotemperaturowym. Z tyłu palnika i tak mocniej dmucha i lepiej sie dopala.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.