Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opłacalność Miału Piast 23

PawełKu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Ostatnio coś mnie ruszyło w kwestii miału i wszystko zacząłem ważyć liczyć czy jest opłacalność.

Pełny załadunek pieca to 40kg miału, stałopalność na poziomie 12 - 13h ( z tego co teściu gada ), później czyszczenie pieca i wyciągam z niego 9 kg popiołu, trochę dużo. Tona miału aktualnie po 390 zł, czyli tanio nie jest, ale to wina spóźnionych zakupów opału w zimę. Zastanawiam się czy nie szukać czegoś mocniejszego np odsiewki z węgla 26 - 27 MJ/kg w cenie 450. Będzie drożej, ale powinna być wyższa stałopalność i mniej popiołu czy to złudne nadzieje?

Opublikowano

Używałem max 1,5 roku temu odsiewki groszkomiału niby też ponad 25 MJ. Tandeta dla mnie okrutna i to po cenie chyba 500 zł wolę nie pamiętać czy więcej czy mniej. Popiołu kupa, palić się paliło, przez ruszt przesypywało się równo mokre czy suche. Eksperyment na 1 rok i nigdy więcej żadnego opału z przedrostkiem miał

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Flot niby słabszy bo 21-23 MJ ale porównania nie ma w komforcie spalania i co z pieca i popielnika się wyciąga. Jak masz dostęp idź w jakiś groszek mocniejszy lub max orzech II typu Bielszowice czy Marcel

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.