WIOLETAPATRYK Opublikowano 6 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 6 Grudnia 2016 WITAM PROSZE O SPRAWDZENIE USTAWIEN MOJEGO PIECA : RETOROWY-GRUPOWY TEMPERATURA ZADANA -48 TEMPERATURA OBNIŻONA -2 REGULATOR POGODOWY -TAK KRZYWA GRZANIA DLA -10 60 KRZYWA GRZANIA DLA +10 50 TEMPERATURA ZEW DLA TRYBU AUTO LATO 14 MOC MINIMALNA I MAXYMALNA 16KW MOC DMUCHAWY DLA 16KW 39% ILOSC POWTÓRZEN DLA 16KW ----3 HISTEREZA KOTŁA 4,4 PODTRZYMANIA CZAS PRACY PODAJNIKA 5 SEKUND CZAS POSTOJU PODAJNIKA 25 MINUT CZAS KRÓTKIEJ PRZERWY 40 SEKUND ILOSC POWTURZEN PODAWANIA 1 MOC DMUCHAWY 38% parametry zaawansowane minimalana tem powrotu 40 temperatura zalacznia pomp 40 ochrona powrotu - pompa mieszana funkcja dodatkowej pompy - pompa miszana maxymalna tem podajnika 90 czas wyrzutu paliwa - 3 czas opozninia zamkniecia zasobnika 4 sekundy ZAWÓR 4D CZAS OTWARCIA ZAWORU - 100 SEK WSP. WZMOCNIENIA 0,5 CZAS REAKCJI 120 SEK HISTEREZA PRACY 3 KIERUNEK W LEWO OGRZEWAM 280 M2 ZERO GRZEJNIKA TYLKO PODŁOGÓWKA PLUS WODA
energotop Opublikowano 6 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Parametry spalania Wyglądaja ok. Jaką masz temp powrotu? 40st? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
WIOLETAPATRYK Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor #3 Opublikowano 6 Grudnia 2016 TEMPERATURA POWROTU -40
WIOLETAPATRYK Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor #4 Opublikowano 6 Grudnia 2016 TO JAK JEST OKI , TO KURDE DLACZEGO MAM CAŁA WEGLARKE SPIEKÓW I ROBI SIE KALAFIOR ALBO EKOGROSZEK JEST DZIADOSKI ALBO CO ???
mamut Opublikowano 6 Grudnia 2016 #5 Opublikowano 6 Grudnia 2016 "Oki" dla optymalnego paliwa.Groch skąd masz? Jeśli spieki żużlowe - twarde, brązowe to zmniejsz trochę dmuchawę, choć na 16kW to 39% nie jest dużo.Przy paleniu masz kopczyk, czy się zapada?Jeszcze pytanie jak często piec załącza grzanie? Może groszek ma tendencje do spiekania, żar jest przy nisko i popiół za długo leży nad palnikiem przez co się topi. Nie masz go może wpiętego w sieć?
energotop Opublikowano 6 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 6 Grudnia 2016 To pisz ze masz spieki, albo Ci kopci!!! Wróżki tutaj nie zaglądają! Jeżeli spieki to albo zmniejsz dmuchawę albo dodaj 1 podanie. Po drugie czy piec stoi długo w podtrzymaniu? Po trzecie zadana i powrót są za niskie. To co teraz oszczędzasz na opale wrzucaj do skarbonki na nowy wymiennik. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
WIOLETAPATRYK Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor #7 Opublikowano 6 Grudnia 2016 NIE KOPCI SA TYLKO DUZE SPIEKI A CO ZROBIC Z PODTRZYMANIEM
mamut Opublikowano 6 Grudnia 2016 #8 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Pytanie czy piec wchodzi w podtrzymanie, czy tylko grzeje. Jeśli nie masz podpięcia do neta, to zawsze możesz podłączyć się "na krótko" do pieca z lapka i podejrzeć wykresy z pracy pieca. Możesz zrobić print screeny, zrobić też zdjęcie jak wygląda palnik i wrzucić na forum. Zawsze to ułatwi interpretację co może być powodem tych spieków.Ogólnie odnośnie podtrzymania, to gdy piec w nie wchodzi (czyli pomiędzy załączaniem w grzaniu zdarzy się, że poda węgiel w tym trybie), to należy ustawić je (czas postoju, ilość podawanego węgla) tak aby na palniku nie robił się krater. Tu masz przykład mojego piecyka https://esterownik.pl/device/8778 , gdy zajrzysz do zdarzeń to niby wchodzi w podtrzymanie, ale w rzeczywistości na wykresach widać, że tylko grzeje (nie ma takich małych pików na spalinach). A odnośnie grupowego to też nie jest to jakaś spuer-hiper opcja, ja wróciłem ostatnio na ecoal (wykresy prawie takie same jak na grupowym, spalanie też). Jak poznasz paliwo, to ustawisz sobie czas podawania i korektę dmuchawy tak, że i na nim będzie fajnie śmigał.Widzę że masz regulator pogodowy dla temp pieca. Osobiście to podbiłbym temp trochę w górę (jeśli przejdziesz na ecoal sama pójdzie względem zadanej o 4 stopnie). Tak jak energotop napisał daj do góry powrót. Na spalaniu aż tak dużo nie oszczędzisz a i piec tak zachodzić nie będzie syfem.
Griszah Opublikowano 9 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 9 Grudnia 2016 mamut, nie zapada Ci się kopczyk ?
mamut Opublikowano 9 Grudnia 2016 #10 Opublikowano 9 Grudnia 2016 A jak wywróżysz teraz ustawienie podtrzymania jeśli piec w nim długo stoi? Podglądu do stera nie ma, wiedzy o samym piecu niewiele. U Ciebie we wpisie porady dla pytającego 0.
Griszah Opublikowano 9 Grudnia 2016 #11 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Dałeś link do Twojego kotła. Pytanie dotyczyło Twojego kotła. Czaisz baze ?
mamut Opublikowano 9 Grudnia 2016 #12 Opublikowano 9 Grudnia 2016 U mnie w porządku. Zabawa z wesołą Wesołą, czyli łatwo o żużelek, ale jak trochu przesadzisz to wytwórnia koksu. W piecu siwo, więc nie ma co narzekać. Choć ostatnio zaczynam myśleć, że ster z podglądem dla kogoś, kto się lubi bawić, a i pracuje przy kompie, to zmora nie udogodnienie ;) A i co do wykresów, to poprawka na modyfikację palnika, zmniejszony o dwie docięte szamotki po obydwu stronach, więc w sumie tak jakby miał trzy człony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.