Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Drew-Met Eko Prim Kompakt 23 Kw Pomocy!

jar87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jutro rano zrobię zdjęcie i podeslę. 10 minut temu wybrałem wszystko z popielnika. Były jeszcze pozostałości z wczoraj a tam całkowicie przepalony groch i żużel...

Wytrzymaj do rana, będę wiedział jak wszystko wygląda w sumie od poziomu 0:D

Nie chcę zapeszać ale wygląda na to, że piec dostawał za mało paliwa stąd nie mógł dojść do zadanej temperatury...

Opublikowano

Witam ponownie.

Piec elegancko pracuje tzn dochodzi do zadanej w jakieś 40 minut, podtrzymanie trwa jakieś 15 minut, wg wszystko jest git. Co do spalania jeszcze się nie wypowiem. Na pewno od wczoraj mniej poszło niż zwykle ale jeszcze z oceną się wstrzymam :)

Dość sporo żużlu jeszcze wyszło ale, tak jak pisałem wcześniej, przerwę podawania muszę wyregulować. Poniżej przesyłam zdjęcie z dzisiejszej nocy. Widać, że trochę tego zostało jeszcze ale uwierz mi, zostało bardzo mało w porównaniu do zeszłych nocy :D

post-70736-0-26259000-1482387871_thumb.jpg

Opublikowano

Przerwe wydłuż o 2 sek i obserwuj.

Nie wprowadzaj diametralnie zmian np o 10s bo nie zauwazysz kiedy pracuje najlepiej i zmiany wprowadzaj pojedynczo....nie zmieniaj naraz dwoch parametrów

Opublikowano

Tak robię. Póki co przerwa już wynosi 61 s i czekam. Jeden parametr zmieniam rano i wieczorem patrzę na efekty. I tak samo na noc, w nocy zmieniam rano patrzę na efekty i ewentualnie koryguje. Tak jest i teraz.

Zobaczymy popołudniu co dłuższa przerwa mi powie

Opublikowano

Kasę w węgiel wywalasz zamiast tego dziecku bys coś kupił. Z tego co się zorientowałem masz palenisko awaryjne. Wyłącz automat uszczelnić retorte i rozpal na ruszcie awaryjnym. Tylko bez dmuchawy. Przez noc pal na zasadzie uchylonej klapki w drzwiczkach.

Opublikowano

Sytuacja po pełnej dobie. Jeszcze muszę przerwę przedłużyć dałem 63 s

Co do tego uszczelnienia, racja, tak zrobię. Nie wiem czy dziś zdążę alę będę próbował znaleźć chwilę czasu.

post-70736-0-82419700-1482482111_thumb.jpg

Opublikowano

I co z uszvzelnieniem....? Jak spalanie?

Kurcze u mnie zabrali prąd na 3h i wygasło.

Trudno rozpalić owies więc rozpaliłem na ruszcie awaryjnym drewnem i spać....

Opublikowano

Umówiłem się z gościem z serwisu na ten tydzień a więc będziemy działać. 

Spalanie jest niby dobre. Niby bo na całym ogrzewaniu domu idzie mi ok. 40 kg groszku ALE zmieniłem teraz ustawienia na Twoje tj. 9 sekund podawanie i reguluję przerwami (obecnie jest 58s) , wiatr 36% i już widzę, że mniej idzie groszku, wszystko się dopala itp. Co prawda dmucha strasznie długo ale to chyba tak ma być, tzn.: podtrzymanie trwa ok. 10-15 minut, a dochodzenie do zadanej temperatury ok. 80 minut. Też tak jest u Ciebie? Tak to ma wyglądać? 

Opublikowano

Hmmm u mnie nie ma podtrzymania...dmucha z mocą 4-18% non stop. Obecnie cały dom grzeje w salonie 24.1 idzie ok 40kg mieszanki owies i ekogroszek

Hmmm dziś spróbuje aby piec odstawiał się...zobaczymy

Opublikowano

Kurczę, u mnie wczesniej dmuchało cały czas z mocą 30% ale jakoś to udało mi się ujarzmić i teraz wygląda to tak, że podmucha sobie te 80 minut, przechodzi w spoczynek na 10-15 minut i jazda dmuchanie :D

Chciałbym tylko znać opinię innych, którzy mają też ekogroszek i ile im np dochodzi do zadanej temperatury po spoczynku, dlatego do Ciebie m.in. skierowałem to pytanie:D

Jedna rzecz co mnie jeszcze boli, tzn czego się boję to prąd - ile taka dmuchawa prądu zeżre?

Opublikowano

Szczerze rach za prąd mam 90 większy.ale coś za coś.

Cgcesz aby szybciej dochodził daj 5% wiecej wiatru i podawanue zwieksz o 1s

Opublikowano

Hehe tak też myślałem że prądu więcej będzie :D ale mniejsza już z tym. Sprawdzałes to podtrzymanie jak to u Ciebie wygląda?

Opublikowano

Niom właśnie wróciłem do palenia bez podtrzymania bo spalanie wzrosło.

Jeżeli chodzi o palenie z podtrzymaniem to po załączeniu do zadanej dochodził w ok 10 min następnie 7 min czuwania i praca....jak dla mnie za mało.

Sprawdzę na pellecie jak będzie z tą przerwą ale póki co chodzi non stop a spalanie z godziny na godzinę maleje

Opublikowano

O kurde no to teraz mnie zszokowałeś. Myślałem, że w ciągłym przedmuchu piec znacznie więcej pożera paliwa - jednak się myliłem.. :D Ja jeszcze ratuję się drewnem i dorzucam co nieco raz na jakiś czas ;)

Póki co zwiększyłem temp. na podłodze i piec daje radę - zobaczymy na jak długo ;)

Opublikowano

Ja też tak myślałem ale powertowałem to forum i sprawdziłem....rzeczywiście mniejsze spalanie i nie raz czytałem o samochodzie który mbie spali jadącwolno i płynnie od tego co hamuje i gwałtownie przyspiesza

Opublikowano

a jesteś w stanie podać mi swoje parametry (nie pamiętam czy pisałem o tym w tym wątku czy nie:D) Może dostosuję się do Twoich ustawień. Chociaż już wiem, że u mnie powrót do zadanej temperatury jest znacznie dłuższy od Twojego.. :/ Na pewno to winda domu, że nie ocieplony :D

Opublikowano

Jak mniałem dwustam to

Podawanie 7s

Przerwa 53s dla węgla 33 dla owsa

Nadmuch 37% praca interwałowa

Teraz bez postoju w pid moc kotła od 5 do 55%

Kalorycznosc 21 Mj

Dmuchawa 1-18%

Opublikowano

to ja mam teraz 9/56/36 

Spróbowałbym tego drugiego ustawienia ale nie mam niestety takich opcji jak Ty podałeś :(

Opublikowano

Zmien ustawienie 8/52/36 i uszczelnij palnik.

Jezeli nie wiesz to zrobic jak daj fotkę i jak nbedziesz mniał to robic mozemy byc na tel.

Szkoda kasy na serwisantow

Opublikowano

Jutro ma być hydraulik. Ma zerknąć na to i ma uszczelnić ale jakoś nie chętnie o tym mówił. Jak nie, to będę sam jakoś próbował zadziałać. 

Zaraz zmienię na to ustawienie co mi podałeś i zobaczymy. na tym wczesniejszym to praktycznie piasek miałem w popielniku (tyle zostało) i malutkie ilości spieków, ale to malutkie. Dodałem teraz trochę więcej stopni na podłogę i piec zaczyna więcej. dłużej przedmuchiwać. Zobaczymy jak nowe ustawienia zadziałają :)

Opublikowano

Ok zmienione. Kurde dziwna sprawa, na starych ustawieniach zrobiły mi się spieki... :D

Klapka otwarta na ok 1,5 cm, zdjęcie w załączniku

post-70736-0-72428500-1482961541_thumb.jpg

Opublikowano

Powiem tak piec od wczoraj w jednostanie klapka otwarta na maxa spapamie 39kg zmalał[ 43.9.

Spieki powiadasz? Narazie zostaw ustawienia i pokombinujemu jak uszczelnisz palnik.

Nie żałuj silikonu.

Opublikowano

Czekałem na hydraulika, czekałem i się nie doczekałem...Jeszcze do jutra poczekam, w między czasie walczę z piecem ale jednostan u mnie to póki co ciężka sprawa. Mój sterownik ma coś takiego, że jeśli 12 godzin działa dmuchawa włącza się w piecu alarm, wszystko się wyłącza do ponownego uruchomienia. Będęmusiał chyba z dwustanem pokombinować ale jak zwykle mam problem i ciężko mi to okiełznać :/

Opublikowano

Najpierw palnik potem będziemy kombinować. Szczerze mówiąc jak milczałeś sądziłem że zakasałeś rękawki i to zrobiłeś. ...hydraulik do tego!? Chyba, że masz za dużo kasy....to 10min roboty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.