Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Drew-Met Eko Prim Kompakt 23 Kw Pomocy!

jar87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok o 22 się melduję

Opublikowano

Ok a więc tak. Jestem już po alarmie. Piec działał 12 godzin a więc alarm się włączył. W załączniku przesyłam aktualne zdjęcie jak to teraz wygląda. Temperatura na podłodze jest 33 st a więc wydaje się ok ale za to pięć max co wbił to 52 st i tyla. Po alarmie teraz jest 49 i znając życie dojdzie do 52 i będzie wiało i wiało i tyla... A ma dojść do 61st...co robimy? :(

P.s. Pasuje podnieść podłogi temperaturę bo żonie zimno:D

post-70736-0-60157300-1482181911_thumb.jpg

Opublikowano

Teoszkę tego posta nie rozumniem.

Wez skróć przerwę o 2 s i nic więcej.

Kolejna rzecz to zmniejsz zadaną na piecu do 58.

Zauważyłem że nie raz zadanie niższej normuje prace kotła.

Nadmuch 36%. Otwórz bardziej podłogę aby wygrzać pomieszczenia

Opublikowano

Ok, to napisze jeszcze raz :D 

Był alarm, piec mój ma coś takiego, a raczej sterownik, że jak dmuchawa działa przez max 12 godzin, włącza się alarm, wszystko się zatrzymuje i odpalam piec ręcznie. Po tym jak się alarm włączył, temperatura spadła do 49 stopni. teraz wraca na swoje tory czyli do 52 st, tak jak to było ok. godziny 19 :P Mam rozumieć, że przerwa ma być teraz 28 s, tak? nie za krótko? trochę widziałem, że żwiru wysypało, co widać w sumie na zdjęciach...Nadmuch jest na 36%. podłogę podciągnę, bo tka jak pisałem, żonie jest zimno :D 

Opublikowano

Póki co do rana zmniejsz. ... Skróć przerwę.

To 52st to zdana i piec wszedł w czuwanie????

Opublikowano

nie, zadana to 61 i piec nie może się przebić wyżej, tylko stoi na 52 st przy czym dmuchawa pracuje cały czas...

Plus jest tylko taki, że CWU czy podłogówka są wg zadanej temperatury, czyli: podłoga ma 33 st i tyle ma caly czas, CWU ma 45, ma 44. a piec ma 61 a jest 52 i stoi ... :D

Opublikowano

To zmniejsz zadsną na 50 kurcze sam zobaczysz że za rok będzie inaczej

Opublikowano

Myślisz, że zmniejszenie temperatury zadanej rozwiąże problem?

Opublikowano

Cos mi tu pachnie nieuszczelnionym palnikiem. Patrząc na zdjecia widać przedmuchy poniżej korony.

Opublikowano

Snoopii fakt coś tam widać że retora może być źle uszczelniona ale nie sądzę że taka nieszczelność może być powodenm przepału

M9że faktycznie jar powinien zaczac od uszczelnienia retorty silikonem na 1500st.

Opublikowano

No a nie wiadomo co jest po drugiej stronie palnika moze całkiem dmuchać od spodu u wychładzać kocioł. I te niedopały w popielniku tez mogą być tego przyczyną. Przy takim podawaniu to powinien dojść bez problemu do zadanej.

Opublikowano

Kurde ale jak był dół na chodzie, tylko dół to takich problemów nie było....

Opublikowano

Tak jest ustawienia strikte na surową zime€lale zauważ że kolega grzeje pierwszy sezon.

Opublikowano

Popielnik cały czas niedopal na końcu palnika.

Uszczelnij retorte a piec będzie chodził zupełnie inaczej.

Opublikowano

Niedopał jest dlatego, ponieważ od 3 dni testuje ustawienia. Ale owszem, retortę uszczelnię

Opublikowano

Kurde nie wiem co jest grane... Caly czas piec pracuje. W sumie od 4 dni... Nie mam pojęcia co mogę zrobić... Już nawet proporcje zmniejszyłem, jest 6/27/30 I temperatura cały czas stoi w miejscu. Na podłogę dałem więcej, niby cwu i podłoga są w normie ale żeby piec aż tyle i tak pracował?

post-70736-0-50486400-1482261686_thumb.jpg

Opublikowano

Wygaś piec zdejmij. Stukając w retortę przez deskę i uszczelnij silikonem 1500.

Skoro przy tak tłustych ustawieniach jest lipa to palnik do roboty.

ROZPAL DOPIERO PO NOCY nie tak jak w google piszą ze po 6h

Opublikowano

Dziś dałem ustawienia 14/50/40 póki co piec dochodzi i zadanej temperatury tylko żużel się zrobił. Pewnie dlatego że przerwa zbyt krótka, ale jedno co zauważyłem to kopiec potrzebuje konkretny:D aaa i przesłona w 90% otwarta póki co jest... Nie wiem czy to dobrze czy źle... Jeśli źle to wytłumacz mi czemu? Bo tego nie rozumiem

Opublikowano

Ile ci wrąbie eko? Póki nie ma spieków zostaw ta przesłone

Opublikowano

Wiesz, spieki się robią z tego co widzę od długiego dmuchania. Jak piec Nin stóp dmuchał przez 3 dni, spieki były, dziś co prawda był też jeden duży ale to podejrzewam, jeszcze po nocce został, gdzie ustawienia miałem 7/26/40. Wiem że praktycznie całą noc darło... Co do spalania eko, na razie nie pytaj, bo przez te 4 dni wdarło mi tyle, że na 1,5 tygodnia powinno starczyć a więc teraz muszę kombinować... Widzę że podawanie 14 s chyba skutkuje plusem (histereza 2 st) bo dziś cały dzień piec ładnie pracuje. Co prawda żużlu jest ale wiem że to już muszę regulować przerwami... Czyżby za mało piec dostawał paliwa i za mały był przedmuch? Cholera, dziwne to i to bardzo...

Opublikowano

Wiesz, mam małe dziecko, pracuję codziennie do godzin wieczornych, póki co nie mogę sobie pozwolić na wyziębienie domu bo później ciężko go bedzie nagrzać.. 

Przynajmniej takie jest moje myslenie. Kolejna sprawa jest taka, że przy takich ustawieniach jak podałem piec (wygląda na to), że pracuje i ma się (chyba) dobrze:D

Muszę jeszcze wiatr zmniejszyć i przerwy trochę wydłuzyć, bo żużlu trochę się nazbierało... Póki co jest 54 s przerwy i czekam jak tam z żużlem. Nadmuch na 40% a przesłona już przysłonięta do połowy i póki co piec pracuje, grzeje i trzyma... 

Opublikowano

Daj zdjęcie popiołu.

Przerwe wydłuż o 2s a dmuchawe zmniejsz do 37%. Tak wygląda to u mnie

post-67229-0-17006100-1482358851_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.