Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Drew-Met Eko Prim Kompakt 23 Kw Pomocy!

jar87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra, sytuacja, chyba opanowana. Dziś trochę czasu poświęciłem w kotłowni i tak: ustawienia bieżące :10/50/37. Temperatura podłogowki dość długo dochodziła do 36 st ale udało się :D a więc wiem już ze piec dość sporo czasu potrzebuje aby osiągnąć swoją temperaturę ale dochodzi na tych ustawieniach bez problemu. Teraz mam pytanie bo zauważyłem że wypluwa co nieco żużlu. Co zmieniamy? Przerwę czy czas?

Zdjęcie poniżej

post-70736-0-65570900-1481651556_thumb.jpg

Opublikowano

Przerwa póki co 51 s. Zwiększa stopniowo o 1 sekundę :) efekt w miarę zadowalający, chociaż trochę paliwa idzie jednak. Mam nadzieję, że jak całość podepnę groszku trochę więcej ale nie znacznie będzie szło :D

post-70736-0-18607200-1481746438_thumb.jpg

Opublikowano

I tak ma byc....idzie troche? A ile i ile jest na dworze stopni

Opublikowano

Spalanie jest na wysokości 30 kg.. Wg trochę duzo ale piec też więcej pobiera, co widać i czuć - długo strasznie dochodzi do temperatury (ok godzinę) czyli: 12 minut ma podtrzymanie, reszta pracuje do tego podtrzymania, czyli ok. godzinę. a na dworze wczoraj było -5. Dziś jest cieplej, w granicach -1, 0 st ale wolę już powoli mury przygotowywać. 

Opublikowano

Jar skroc przerwe.....czy masz procentowe korekty paliwa

Opublikowano

54 I efekt poniżej :)

Schodzić niżej?

Co do tych korekt paliwa chyba nie mam czegoś takiego :(

post-70736-0-68005100-1481828280_thumb.jpg

Opublikowano

Natazie niech pracuje tak do jutra.....i daj popiół

Opublikowano

Ok, jutro popołudniu melduję się z popiołem:)

Opublikowano

Witam, 

Przyznam się bez bicia, dopiero po wybraniu popiołu przypomniałem sobie, że zdjęcia miałem zrobić :(

Jedno co mogę napisać to to, że było trochę żużlu dlatego dziś zwiększyłem przerwę do 55s, czy dobrze, zobaczymy jutro - jedno jest pewne, trochę żre paliwa ale najwidoczniej tak musi być...

Opublikowano

Witam ponownie.

Po nocy z przerwą 55 s żużel jeszcze idzie a więc zmieniłem przerwę na 56 s. Dodałem do programu jeszcze ogrzewanie wody, piec doszedł do zadanej temperatury bez problemu, co prawda zajęło mu to ok 2,5 godziny ale ogrzewał w między czasie jeszcze podłogówkę.

Zdjęcie po nocce przesyłam w załączniku. Może trzeba dać przerwę 58 s?

post-70736-0-71787900-1481962156_thumb.jpg

Opublikowano

Ja tam mam inną retorte. Ale u ciebie kolejne zdjęcie i widać że cały opał ciągnie do jednej strony palnika. Nie wiem czy to kwestia szczelności, ale trochę ze zdjęcia wiadac nie wypoziomowanie palnika.

Spadek w stronę ścianki kotła. Tak jak by podajnik miał by być delikatnie wyżej. Jak opał będzie się tak zachowywać, nie sądzę abys kiedy kolwiek ustawił dobrze kocioł.

Opublikowano

Wiesz, póki co ogrzewam w tym domu miesiąc. Hydraulik też mi mówił, że najlepiej będzie uszczelnić retortę i tak zrobię ale po zimie. Póki co muszę grzać i pasuje dojść to jak najlepszej oszczędności.

Opublikowano

Z doświadczenia wiem że jak nie zrobisz tego teraz. To ustawisz piec w miarę i już tego nie zrobisz. Poświęcić kilka godzin. Dom odrazu się nie wychodzi.

Opublikowano

Będę działał

Opublikowano

Kalwi problem mam :( wczoraj Hydraulik podpiął górę, co prawda jedno pomieszczenie jest póki co użytkowe ale wodę musiał na całości odpalić. Od wczoraj piec cały czas pracuje. Nastaw zrobiłem taki 10/50/40 ale temperatura nie może się podnieść. Tzn wygląda to tak, podłogowka powinna mieć 37 st ma 35 i cały czas tyle ma, cwu zadane ma 45 st ma 44 a piec ma zadane 61 a jest 50 i stoi. Nie wiem co mogę zrobić aby to ruszyło? Zmniejszyć przerwę na np 45 s?

Opublikowano

Kalwi problem mam :( wczoraj Hydraulik podpiął górę, co prawda jedno pomieszczenie jest póki co użytkowe ale wodę musiał na całości odpalić. Od wczoraj piec cały czas pracuje. Nastaw zrobiłem taki 10/50/40 ale temperatura nie może się podnieść. Tzn wygląda to tak, podłogowka powinna mieć 37 st ma 35 i cały czas tyle ma, cwu zadane ma 45 st ma 44 a piec ma zadane 61 a jest 50 i stoi. Nie wiem co mogę zrobić aby to ruszyło? Zmniejszyć przerwę na np 45 s?

Opublikowano

Jar....zmien tak 6s na 30 przerwy....

Zobaczymy czy podniesie! I naweiew w dół póki co 36%. Daj zdjęcia popiolu i ognia

Opublikowano

Chwila. Już do dom dojeżdżam zaraz pokaże jak to się teraz ma

Opublikowano

Ustawienia z rana, piec pracuje cały czas, efekt widoczny na zdjęciach...

post-70736-0-35418300-1482162154_thumb.jpg

post-70736-0-30790500-1482162166_thumb.jpg

Opublikowano

Od godziny 7 rano do teraz taka gruda się utworzyła...

post-70736-0-71359500-1482162459_thumb.jpg

Opublikowano

Za dużo wiatru. Zmnirjsz nadmuch.. Wprowadzi tamte ust.

Ile spala.

Opublikowano

Ustawienia wprowadziłem i to co zauważyłem to w ciągu 10 minut temperatura podskoczyła o 3 stopnie. Jeśli chodzi o spalanie to póki co mi wyszło 25 kg na 8 godzin... Z tym że piec cały czas pracuje od 3 dni... Zobaczymy jak teraz będzie.

Opublikowano

Ok póki co jest 52 stopnie i stoi od 25 minut. Czekamy dalej czy coś robimy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.