Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Drew-Met Eko Prim Kompakt 23 Kw Pomocy!

jar87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, spróbuję zobaczymy czy temperatura podskoczy, bo jak wiesz z tym jest jakiś problem... :( I nie wiem czym to podkręcić aby temperatura na podłodze podskoczyła do zadanej (35 st).

Opublikowano

Spokojnie za rok będzie w normie.

Skróc podawanie i podkręć podłoge

Opublikowano

I zaś będę znów musiał patrzeć czy się dobrze wszystko spala i znów trzeba będzie regulować wszystko :D

Opublikowano

Niestety tak ale póki co nie przejmuj sie. Podnies temp na podłoge....tam błąd jest skróc przerwę!!!!!

Ps spotkalem sie z ustawieniami 10/30 i pali sie ok

Opublikowano

ok ;)

Opublikowano

Dupa, dziś nie stestuje tych ustawień. Ciepło na zewnątrz (wiatr dalej wieje ale póki co jest stabilnie) a żona drze się na nie, że chcę jeszcze jej cieplej zrobić :D

Jutro, po jutrze ogarnę to podwyższenie parametrów i dam znać :)

Opublikowano

Niom znam to..... Rano przestawiłem i zrobiło się 22.5st....a żona darła się że zimno więc wróciłem i zrobiło sie 23.5

Opublikowano

hehe,ja teraz mam 23, a więc nie chcę szaleć, bo bedzie granda :D

Opublikowano

Eee to jak masz 23 to nic nie rusz niech sie pali a Ty ciesz się z pieca

Opublikowano

wskoczyła taka temperatura, bo na zewnątrz się ociepliło ;) tak czy siak, zacznę się bawić pewnie od jutra, bo ma być ochłodzenie ponoć.. 

Opublikowano

Ok, a więc tak: spalanie z całej doby przesyłam w załączniku, tzn zdjęcie :D jeśli chodzi o przepalenie, wyszło ok 25kg/dobę, wydaje mi się, że jak na taki kocioł idzie mało paliwa,a jak mi 25 kg będzie szło na dobę jak cały dom będę ogrzewał, to będzie mistrzostwo świata :D

Dziś się zaczyna robić chłodniej, a więc podłogowkę podniosłem, teraz jest 36 st, przerwa podawania z 60s zmniejszona na 58s, reszta bez zmian tj. czas podawania 9 s, przedmuch 37%.

zobaczymy co z tego wyjdzie :D

post-70736-0-79074800-1481558339_thumb.jpg

Opublikowano

Oby tak dalej....jak cos to pisz

Opublikowano

No i zrobił się problem, wypaliło się... Co zrobić. Dać więcej paliwa czy przedmuch dać mniejszy?

post-70736-0-02569800-1481579034_thumb.jpg

Opublikowano

Paliwa więcej o 1s zmniejsz przerwę 2s i oberwuj

Opublikowano

Czyli jeszcze zmniejszyć przerwę? Ok, kombinuje dalej

Opublikowano

Tak jezeli po nocy zauwazysz grudy w popiele wróc z przerwą do 58 a piec chodzi w jednostanie na pid czy podtrzymanie

Opublikowano

Podtrzymanie. Dobra robie tak, podawanie 11 s, przerwa 56, przedmuch bez zmian.

Opublikowano

Jak zdążę z rana to wrzucę a jak nie to popołudniu :)

Mam dość konkretny wyjazd i nie wiem jak to wszystko jutro ogarnę a jeszcze trochę dziś roboty mam przed pójściem spać...

Opublikowano

Lipa... Teraz to jest jeszcze gorzej. Nie dość że mi się zagasiło palenie, to jeszcze teraz jak piec chce uzyskać odpowiednią temperaturę, czyli 58 st(zestaw ustawień takich jak wcześniej) to nie może dojść do zadanej temperatury... Włącza się alarm. Czy aż tak woda z podłogówki ochładzała by cały piec, że nie może dojść do zadanej temperatury? Spróbowalem teraz zrobić tak: ustawienia takie jak wcześniej tj 9/60/37 I podłogowka na 27 St. Jak dojdzie do zadanej temperatury 58 St wtedy będę odkręcał podłogówkę do 33st...

Opublikowano

Skróć przerwę diametralnie do 50s!!!!

Opublikowano

Ok skrócę. Napisz mi jeszcze czym spowodowane jest aż tak długie rozpalanie i kombinacja z tą temperaturą? Cholera czemu to nie może normalnie do temperatury dojść? :( nadmuchowe tutaj nie ma nic do rzeczy? Mocniejszy, słabszy, nic?

Opublikowano

Jar temperatura na zewnątrz spadła i dom potrzebuje więcej energii do ogrzania....to norma ja pale w pid i spalanie owsa bo tym pale wzrosło do 45kg na dobę ale to normalne.

Utrzymuje 23.5st i dom 240mkw swojego wymaga....na dworze plus 2 spalil 20kg teraz 45

Opublikowano

Ok rozumiem. Tylko jedna rzecz co mnie wkurza i nie umiem tego rozgryźć to to że np zwiększe temperaturę na podłodze, wiadomo pięć potrzebuje więcej paliwa, skraca przerwy a temperatura stoi np na 51 st (gdzie zadane jest 58). Jak z tym mogę sobie poradzić? Zwiększać nawiew czy jak?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.