Maro36 Opublikowano 2 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Cześć, Końcem listopada zdecydowałem się w końcu zaprzestać grzania kominkiem i włączyłem piec CO. Niestety okazało się, że piec co prawda grzeje, ale wszystkie grzejniki są całkiem zimne. Woda w piecu podnosiła temperaturę z 24stC do 44stC w przeciągu 5 - 8 sekund, więc ewidentnie nie było przepływu. Wezwany fachowiec stwierdził, że zawór trójdrożny jest sprawny, a wina leży po stronie zakamienionej instalacji CO. Przepłukał instalację (wstecznie) i faktycznie wypłynęło dużo czarnych kawałków wielkości połowy małego paznokcia. Płukał, aż nic już nie leciało. Poskładał wszystko do kupy, uruchomił i faktycznie wszystko zaczęło ładnie działać. Na koniec zalecił zakup płynu od odkamieniania instalacji CO, wlanie go do instalacji i tym samym jej odkamienienie. Pojechałem do sklepu i za radą sprzedawcy kupiłem taki płyn: https://www.leroymerlin.pl/files/media/image/657/1743657/product/inhibitor-g10-1l-geb,main.jpg Niestety na odwrocie, na samym końcu jest zdanie, którego nikt nie potrafił wyjaśnić, mianowicie jest informacja, żeby nigdy nie zalewać instalacji wodą zmiękczoną, O co chodzi? Co się stanie jeśli instalację zaleję wodą zmiękczoną? Mam w domu zmiękczacz, więc mam wodę zmiękczoną. Obecnie w instalacji CO mam wodę surową, bo instalacja była napełniona około 4 lata temu jak jeszcze nie miałem zmiękczacza wody. Czy w tym przypadku mogę wlać ten płyn do mojej instalacji? Z góry dzięki, pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.