Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprawność Kotła Ciepłomierz Porównanie

Gazo80

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na chwile obecną wniosek jest taki spróbuję na słabszym węglu i podzielę się wnioskami akurat kończy mi się węgiel w zasobniku zrobię próbę na 100 kg i podzielę się wnioskami

Opublikowano

Jeszcze jest ważny punkt pomiaru temperatury zasilania, ale ktoś musiał byś się nieźle pomylić jeśli zamontował byś go za jakimś zaworem, a nie bezpośrednio za kotłem. Ogólnie czujniki bezpośrednio przy kotle.

Wysokie sprawności pewnie się uzyska łącznie z kwitem na potwierdzenie, ale zwróćcie uwagę na jakiej mocy taki kocioł był badany i jak ona się ma do tej na jakiej jest eksploatowany...

Co jeszcze dodam. Np ciepłomierz z alledrogo, po powtórnej legalizacji, z odpowiednią naklejką... dla przepływu na poziomie 250l/h zaniżał wskazanie o ok 10% (normalny objaw zużycia). Różnica na poziomie 2-3% była w okolicy 400l. Jego przepływ nominalny to 1m3, czyli bardzo mocno cyganił i naklejkę chyba dostał po znajomości. Kupiłem jeden jedyny i zapewne ostatni, nie mniej pewnie są i bardziej rzetelni handlarze.

Te 10% na przepływie to 10% na wskazaniu mocy.

Dlatego lepiej trzymać przepływ w miarę wysoko, ale tu też jest pewne ale. Duży przepływ może ubić ΔT co też jest złe, wg mnie wypadało by trzymać przynajmniej z 10 stopni. Tutaj błąd wygląda tak że rozjazd o 0,3°C dla ΔT=10°C da błąd 3%, ale już dla ΔT=3°C będzie to 9%

Z resztą, przy niskiej ΔT mogą automatycznie przestać mierzyć, trzeba popatrzeć na metkę.

Dobrym pomysłem było by porównać wskazania z czujników w gorącej i zimnej wodzie.

Z racji że błędy się dodaje, to w takim skrajnym przypadku mamy już 19%, a jeszcze dojdzie 1..2% z racji samego przelicznika (elektroniki która to mierzy i obrabia)

Jeśli chodzi o analizowanie wyników to sprawność jest raczej drugoplanowa, ktoś przytnie w kule na składzie i lekko zniknie 10% na wskazaniu. Skupcie się na wyliczeniu ceny za 1kWh bo to najlepszy obraz.

Ogólny wniosek jest taki że najtaniej pali się najtańszym towarem, co z resztą już na oko widać bo towar +5MJ potrafi być 2x droższy.

Na koniec dodam że mój usilnie pokazuje okolice 60% i już się chyba z tym pogodzę. :)

Tutaj załączam link http://forum.bolecki.pl/index.php?topic=606.0 w którym może uzyskamy odpowiedź odnośnie sprawności kotłów wyniki są niewiarygodne. Mi udało się dojść do sprawności 60% przy mieszance eko-groszku 24 MJ i miału 24 MJ mieszanka 50/50

ale testuje dalej bedę jeszcze pisał

Opublikowano

Witaj Gazo.

Podobny temat miałem: Mój kocioł retortowy - sprawność.

Nic się nie martw,  tak to normalnie naprawdę wygląda !.

Ja już też  się  nie martwię.

Przeszedłem na ogrzewanie prądem /pompa ciepła/.

Pozdrawiam ciepło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.