Jarrrooo Opublikowano 18 Listopada 2016 #1 Opublikowano 18 Listopada 2016 Witam To mój pierwszy post na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość. Piec v-ling 25 Sterownik Benekov rku1 Mam problem z dmuchawą która się zatrzymuje się co jakiś czas. Tzn. Chodzi normalnie przez jakiś czas włącza się i wyłącza tak jak jest ustawiona i nagle się zatrzymuje dzieje się tak najczęściej jak włącza się podajnik groszku. Jak sprawdziłem sterownik nie podaje prądu do dmuchawy. Gdy dmuchawą się zatrzyma wystarczy delikatnie "puknąć" w obudowę sterownika i dmuchawą znów się włącza. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
MikiQ Opublikowano 18 Listopada 2016 #2 Opublikowano 18 Listopada 2016 To masz jakiś problem ze sterownikiem. W momencie kiedy ster włącza podajnik robi się przerwa w zasilaniu dmuchawy. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Jarrrooo Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 18 Listopada 2016 To wiem tylko co w tym sterowniku moze byc nie tak. Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka
theopaw Opublikowano 18 Listopada 2016 #4 Opublikowano 18 Listopada 2016 Jeżeli puknięcie pomaga to albo przewody w zaciskach niedokręcone, albo jakieś zimne luty na płytce sterownika, albo przekaźnik jeżeli ten sterownik tokowe ma
Jarrrooo Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor #5 Opublikowano 27 Listopada 2016 A jak sprawdzić czy są te zimne luty. W tym sterowniku jest przekaźnik. To wygląda tak jak by przekaźnik uruchamiał podawanie groszku i wtedy następuje zanik napięcia do wentylatora. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Jarrrooo Opublikowano 15 Maja 2017 Autor #6 Opublikowano 15 Maja 2017 Witam To mój pierwszy post na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość. Piec v-ling 25 Sterownik Benekov rku1 Mam problem z dmuchawą która się zatrzymuje się co jakiś czas. Tzn. Chodzi normalnie przez jakiś czas włącza się i wyłącza tak jak jest ustawiona i nagle się zatrzymuje dzieje się tak najczęściej jak włącza się podajnik groszku. Jak sprawdziłem sterownik nie podaje prądu do dmuchawy. Gdy dmuchawą się zatrzyma wystarczy delikatnie "puknąć" w obudowę sterownika i dmuchawą znów się włącza. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
AdamPrzybysz Opublikowano 16 Maja 2017 #8 Opublikowano 16 Maja 2017 Skoro dmuchawa startuje po puknięciu w nią obstawiałbym na wymianę kondensatora w dmuchawie. Podejrzewam, że może być coś około 3uF ale najlepiej będzie zdemontować stary i pójść do sklepu. Kondensator w zakupie to koszt maksymalnie 20 zł
konopka Opublikowano 16 Maja 2017 #9 Opublikowano 16 Maja 2017 Dmuchawa startuje po puknięciu w sterownik
AdamPrzybysz Opublikowano 31 Maja 2017 #10 Opublikowano 31 Maja 2017 To obstawiam przekaźnik sterownika. Jest sposób na sprawdzenie dmuchawy samej w sobie czy działa: podpiąć ją bezpośrednio pod gniazdko 230V z zachowaniem ostrożności. Dmuchawa powinna wystartować na 100% mocy ponieważ sterowana jest napięciowo. Jeśli będzie działać poprawnie to masz pewność że winą jest sterownik. Tak jak wspominałem wydaje mi się że jest to wina przekaźnika (zawiesza się) przez co po puknięciu wentylator startuje. Daj znać co i jak
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.