Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulacja Podłogowki

szach11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jak wyregulować podłogówkę aby ogrzewanie jak najbardziej oszczędne,  Mam kilka dylematów  z tym związanych. Pierwsza sprawa to zrównoważenie przepływów w sprzęgle - bo jeśli pompa w kotle pracuje ze zbyt duża prędkością niż odbiór powoduje że woda nieodebrana miesza się z woda z powrotów i podgrzewa ja co powoduje że piec schodzi mocą bo zauważa że niema takiego dużego odbioru w ekstremalnych  przypadkach może dojść do zatrzymania kotła. Z drugiej strony gdy idealnie wyregulujemy pompę kotła i odbiory co chyba nie jest możliwe do końca to zmniejsza nam się temperatura powrotu piec pracuje z większa mocy aby podgrzać do danej temp.. Druga sprawa to w która stronę lepiej przegiąć regulacje  żeby ustawić przepływ odbioru większy czy pompy w kotle?

Opublikowano

Sprzęgło hydrauliczne jest własnie po to by połączyć dwa obiegi grzewcze o różnych przepływach. Nie wiem jaki masz kocioł ale te obecnie produkowane oprócz modulacji palnika mają jeszcze regulację przepływu poprzez zmianę obrotów wirnika pompy. Tak że w przypadku kotła gazowego lub olejowego sam fakt że się zatrzyma nie ma znaczenia. Ostygnie to się włączy. No chyba że masz węglowy to napisz bo to zupełnie inna zabawa. Nie ważne jak ustawisz te przepływy. Ważne jest aby moc kotła była równa mocy odbieranej przez obieg. Jak będzie za duża to wygaśnie, jak za mała będzie chłodno.  Przypominam wzór na ciepło Q=cp*m*delta T

A w przypadku mocy P=cp*mp(przepływ w np l/h)*delta T. Delta T to różnica między zasilaniem a powrotem. Jak zwiększysz przepływ będziesz miał mniejszą róznice temperatur jak zmniejszysz różnica będzie większa. I tyle

Opublikowano

Mam piec gazowy kondensacyjny. Narazie przepływy na rotametrach mam w granicach 1l ale mogę podkręcić pompę. Mam teraz taką sytuację że cześć wody z kotła zawraca  do pieca i ogrzewa powrót. Zastanawiam się więc, czy lepiej skręcić pompę na piecu czy podkręcić pompy za sprzęgłem.

Opublikowano

A co ci przeszkadza że się wyłączy kocioł jak nie będzie potrzebował grzania? Zasada jest taka tak dobierz przepływy żeby róznica zasilania i powrotu w warunkach obliczeniowych a więc przy niskich temperaturach (około -15, -20 st C) wynosiła 10 stopni na podłogówce a na kotle tak jak jest w DTR-ce. Tam jest napisane że Twój kocioł ma taką i taką moc przy parametrach np 65/55 a zatem przy deltaT 10st C. Jak jest zbyt mała delta nawet w średnich temperaturach to jest sygnał że jest za duży przepływ lub że jest nieodbierane ciepło.

Opublikowano

A co ci przeszkadza że się wyłączy kocioł jak nie będzie potrzebował grzania? Zasada jest taka tak dobierz przepływy żeby róznica zasilania i powrotu w warunkach obliczeniowych a więc przy niskich temperaturach (około -15, -20 st C) wynosiła 10 stopni na podłogówce a na kotle tak jak jest w DTR-ce. Tam jest napisane że Twój kocioł ma taką i taką moc przy parametrach np 65/55 a zatem przy deltaT 10st C. Jak jest zbyt mała delta nawet w średnich temperaturach to jest sygnał że jest za duży przepływ lub że jest nieodbierane ciepło.

Nie odpowiedziałeś na pytanie.  

Mam teraz taką sytuację że cześć wody z kotła zawraca  do pieca i ogrzewa powrót. Zastanawiam się więc, czy lepiej skręcić pompę na piecu czy podkręcić pompy za sprzęgłem?

Opublikowano

A jak chcesz skręcić ta pompę na "piecu".  I jaki to jest dokładnie typ kotła?

Opublikowano

Narysuj schemat albo daj zdjęcia instalacji. Po opisie wydaje się że wszystko działa poprawnie i wydaje mi się że na siłę szukasz jakiegoś problemu, ale może coś ze schematu uda się wyczytać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.