Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bypass Zaworu 4 - Czterodrogowego

huhra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 15.11.2016 o 22:50, romano909 napisał(a):

W Twoim DTR jest dodatkowo pompa na powrocie i zawór termostatyczny (pewnie ATV) przed nią a do zaworu 3D jest podłączone zasilanie bezpośrednio z kotła. Myślę że to robi wielką różnicę. Zawór 4D na Twoim schemacie ma prawdopodobnie tylko za zadanie regulować temperaturę która idzie na grzejniki a temperaturę powrotu zabezpiecza zawór 3D (ATV). Trochę skomplikowany ten schemat z twojego DTR. Podłącz to tak jak w DTR z MPM czyli przełóż zawór grawitacyjny za zawór 4D i myślę że będzie OK.

Teraz to już wiem. Wszystko składał fachowec, jednak jak widac pseudofachowiec. Tylko to zabezpieczenie kotła z schematu to kolejne koszty, a efekt bedzie mysle taki samo jak z mojej koncepcji bypass tylko niższym nakładem. Jest już chłodno i nie ma czasu na duża ponowną modernizacje instalacji, musi to poczekać do wiosny, a teraz chce zastosować środek zastępczy.

W dniu 15.11.2016 o 23:14, Digitrax napisał(a):

Nie będzie ok. Ale dobra to Wasze kotlownie/instalacje, wasze pieniądze, więc jak to mówił Jurek Owsiak "róbta co chceta" i do poczytania w następnym sezonie lub może jeszcze i w tym w temacie pt "pomocy 4D nie działa" lub coś w tym stylu B)

No to jak będzie ok?

W dniu 16.11.2016 o 06:49, henryk1953 napisał(a):

Kolego jak juz powołujesz się na DTR-kę to przynajmniej ją przeczytaj.Podaj w którym miejscu jest napisane że obowiązkowo musisz montować zawór,4D .O tym jak możesz  zabezpieczać temperaturę powrotu kotła pisze na stronie 13 DTR-KI.Tam zawór 4D jest wymieniony na ostatnim miejscu.

attachicon.gifDefro Optima + Optima Komfort io.pdf

Myślę, to że 4D wymienili na koncu to przypadek. Zapewne obieg z 4D jest najprostszym i najtańszym dlatego został również przedstawiony na przykładowym schemacie. Gdybym w momencie instalacji kotła miał taka wiedze jak teraz to pewnie inaczej by to wygladalo, jednak jest jak jest i jakos trzeba temu zaradzic.

W dniu 16.11.2016 o 07:13, odpowietrznik napisał(a):

Na rurze bezpieczeństwa do naczynia otwartego nie powinno być żadnej armatury a u Ciebie jest zamontowany zawór różnicowy.

Hm... 30kW to chyba jakaś rezydencja typu Biały Dom ;) albo nawet mały domek ale bez okien)

Taaaaa, rezydencja z lat 80', nieocieplona kosta, ok. 270m2 użytkowych. Wcześniej był Olsztyn Ski 22Kw i powiedzmy dawał rade, po 17 latach wymienionych nie z powodu awarii a już znacznego zużycia opału, z bajerów miał tylko obieg pompowy ale podłączony identycznie. Naczynie otwarte jest podłączone jako zabezpieczenie pośrednio przez grzejniki i zawsze tak było.

W dniu 16.11.2016 o 09:39, hajtaler428 napisał(a):

Pompą kotłową może sterować niezależny termostat przylgowy jeśli sterownik jej nie obsługuje. A w tym schemacie autora z układem otwartym to ochrona powrotu jest za pomocą zaworu 3d stalotemperaturowego 55st a ten zawór 4d to niw wiadomo po co tam jest tym bardziej że są głowice na grzejnikach

P.S. Z tego co widać na zdjęciach to grawitacja i tak Ci teraz nie działa bo powrót z CO idzie od sól kotła do góry do zaworu 4d. Jeżeli miałoby to działać to musiałbyś śpiąc powrót CO z powrotem kotła na wysokości wejścia i tam ręczny zawór otwierany do pracy na grawitacji. W,takim układzie jak teraz zawór różnicowy jest bezużyteczny

Ale działa grawitacja, wszystko grzeje oprocz jednego grzejnika ktory jest znacznie chlodniejszy.

Opublikowano
  W dniu 19.11.2016 o 20:55, huhra napisał(a):

Teraz to już wiem. Wszystko składał fachowec, jednak jak widac pseudofachowiec. Tylko to zabezpieczenie kotła z schematu to kolejne koszty, a efekt bedzie mysle taki samo jak z mojej koncepcji bypass tylko niższym nakładem. Jest już chłodno i nie ma czasu na duża ponowną modernizacje instalacji, musi to poczekać do wiosny, a teraz chce zastosować środek zastępczy.

Wrzuć zdjęcie jak przerobisz i napisz czy działa. Powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.