Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bypass Zaworu 4 - Czterodrogowego

huhra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Twoim DTR jest dodatkowo pompa na powrocie i zawór termostatyczny (pewnie ATV) przed nią a do zaworu 3D jest podłączone zasilanie bezpośrednio z kotła. Myślę że to robi wielką różnicę. Zawór 4D na Twoim schemacie ma prawdopodobnie tylko za zadanie regulować temperaturę która idzie na grzejniki a temperaturę powrotu zabezpiecza zawór 3D (ATV). Trochę skomplikowany ten schemat z twojego DTR. Podłącz to tak jak w DTR z MPM czyli przełóż zawór grawitacyjny za zawór 4D i myślę że będzie OK.

Teraz to już wiem. Wszystko składał fachowec, jednak jak widac pseudofachowiec. Tylko to zabezpieczenie kotła z schematu to kolejne koszty, a efekt bedzie mysle taki samo jak z mojej koncepcji bypass tylko niższym nakładem. Jest już chłodno i nie ma czasu na duża ponowną modernizacje instalacji, musi to poczekać do wiosny, a teraz chce zastosować środek zastępczy.

Nie będzie ok. Ale dobra to Wasze kotlownie/instalacje, wasze pieniądze, więc jak to mówił Jurek Owsiak "róbta co chceta" i do poczytania w następnym sezonie lub może jeszcze i w tym w temacie pt "pomocy 4D nie działa" lub coś w tym stylu B)

No to jak będzie ok?

Kolego jak juz powołujesz się na DTR-kę to przynajmniej ją przeczytaj.Podaj w którym miejscu jest napisane że obowiązkowo musisz montować zawór,4D .O tym jak możesz  zabezpieczać temperaturę powrotu kotła pisze na stronie 13 DTR-KI.Tam zawór 4D jest wymieniony na ostatnim miejscu.

attachicon.gifDefro Optima + Optima Komfort io.pdf

Myślę, to że 4D wymienili na koncu to przypadek. Zapewne obieg z 4D jest najprostszym i najtańszym dlatego został również przedstawiony na przykładowym schemacie. Gdybym w momencie instalacji kotła miał taka wiedze jak teraz to pewnie inaczej by to wygladalo, jednak jest jak jest i jakos trzeba temu zaradzic.

Na rurze bezpieczeństwa do naczynia otwartego nie powinno być żadnej armatury a u Ciebie jest zamontowany zawór różnicowy.

Hm... 30kW to chyba jakaś rezydencja typu Biały Dom ;) albo nawet mały domek ale bez okien)

Taaaaa, rezydencja z lat 80', nieocieplona kosta, ok. 270m2 użytkowych. Wcześniej był Olsztyn Ski 22Kw i powiedzmy dawał rade, po 17 latach wymienionych nie z powodu awarii a już znacznego zużycia opału, z bajerów miał tylko obieg pompowy ale podłączony identycznie. Naczynie otwarte jest podłączone jako zabezpieczenie pośrednio przez grzejniki i zawsze tak było.

Pompą kotłową może sterować niezależny termostat przylgowy jeśli sterownik jej nie obsługuje. A w tym schemacie autora z układem otwartym to ochrona powrotu jest za pomocą zaworu 3d stalotemperaturowego 55st a ten zawór 4d to niw wiadomo po co tam jest tym bardziej że są głowice na grzejnikach

P.S. Z tego co widać na zdjęciach to grawitacja i tak Ci teraz nie działa bo powrót z CO idzie od sól kotła do góry do zaworu 4d. Jeżeli miałoby to działać to musiałbyś śpiąc powrót CO z powrotem kotła na wysokości wejścia i tam ręczny zawór otwierany do pracy na grawitacji. W,takim układzie jak teraz zawór różnicowy jest bezużyteczny

Ale działa grawitacja, wszystko grzeje oprocz jednego grzejnika ktory jest znacznie chlodniejszy.

Opublikowano

Teraz to już wiem. Wszystko składał fachowec, jednak jak widac pseudofachowiec. Tylko to zabezpieczenie kotła z schematu to kolejne koszty, a efekt bedzie mysle taki samo jak z mojej koncepcji bypass tylko niższym nakładem. Jest już chłodno i nie ma czasu na duża ponowną modernizacje instalacji, musi to poczekać do wiosny, a teraz chce zastosować środek zastępczy.

Wrzuć zdjęcie jak przerobisz i napisz czy działa. Powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.