Quatro7 Opublikowano 13 Listopada 2016 #1 Opublikowano 13 Listopada 2016 Borykam się z ustawieniami swoje pieca by wychodziło jak najtaniej, latem byłem zadowolony z ustawień, teraz piec pali około 35-40kg na dobę. Zacznę od początku, mój piec - zdunek 19kW ze sterownikiem titanic, dom - nowy, 140m2 z czego połowa ogrzewana podłogowo. piec przeznaczony niby na eko-groszek, od producenta dostałem jednak informacje że mogę w nim palić również pelletem co tez robię ze względu na czystość i bardzo znikomą ilość popiołu. moje obecne ustawienia na sterowniku to: temperatura kotła - 60 stopni czas podawania - 30s czas między podawaniami - 2m 30s siła nadmuchu - 5 (z 12 poziomów) czas przedmuchu - 20s przerwa w podtrzymaniu - 2m krotność - 4 nastawa CWU - 50 stopni palenisko wygląda ładnie, duży żółty płomień, nie ma ani żadnych niedopałków ani spieków. temperatura na kotle spada do mniej więcej 54 stopni i wzrasta do 63,5. Jak pisałem na początku na dobę wychodzi około 35-40 stopni, jest to drugi sezon kiedy w domu jest grzane, pierwszy po wykończeniówce. macie jakieś pomysły jak można by zmiejszyć ilość spalanego paliwa na dobę?? jakie powinno być optymalne zużycie przy takim domu 140m2 i piecu 19kW??
bajabongo10 Opublikowano 14 Listopada 2016 #2 Opublikowano 14 Listopada 2016 Kolego ten piec jest do spalania typowo ekogroszku wiec sie nie dziw że ci spala tak duzo peletu do peletu musi byc palnik specjalny do peletu z automatyczną zapalarka itp.itd.. W lato miałeś male zapotrzebowanie do ogrzania CWU a teraz kocioł potrzebuje mocniejszego opalu żeby ogrzać dom.Zasyp dobrego ekogroszku podajnik to zobaczysz jak spalanie spadnie...
szakal31 Opublikowano 14 Listopada 2016 #3 Opublikowano 14 Listopada 2016 Optymalnie to do 15-17 kg groszku - pytanie czy taniej i czysciej z palet czy moze jednak wegiel - czarne zloto ?
Quatro7 Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor #4 Opublikowano 14 Listopada 2016 Czyli nie ma szans żeby pelletem zejść do wartości około 20kg/doba? Ewentualnie może ktoś podpowie coś odnośnie ustawień? Zmieniłem teraz czas podawania na 15s czas między podawaniami na 1m45s moc nadmuchu na 7 z 12, przerwę w podtrzymaniu 2m, krotność 3 i jest jakby lepiej, o ile lepiej zobaczę po dłużej chwili testowania. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.