Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Skzp 02

dan999007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurcze pozazdrościć. U rodziców nie widziałem aby powrót miał większa temp niż na wyjściu.

Opublikowano

Dzisiaj u rodziców tak to wygląda. Włączyłem siłownik na auto ale jakoś jego pracy nie zauważyłem.

post-67855-0-87920900-1479050226_thumb.jpg

post-67855-0-52731800-1479050315_thumb.jpg

Opublikowano

Dan daj mu przekroczenie temp na maxa niech chodzi non stop z małą mocą..

" ojciec " tego stera na pyyanie co jest korzystniejsze praca,czuwanie i znów praca pełną parą - przyrównał to do jazdy samochodem. Kiedy auto spali mniej jak jedziesz spokojnie płynnie czy jak hamuhamuje szybko przyspieszasz i znów hamowanie....sam odpowiedz

Opublikowano

Ale jak to ustawić to przekroczenie na maksa? Mama teraz dzwoniła że grzejniki są zimne czyli siłownik zamknął zawór. Kurcze ale mnie wkurza ten siłownik. Myślałem że będzie z tak pięknie.

Opublikowano

Kurcze pozazdrościć. U rodziców nie widziałem aby powrót miał większa temp niż na wyjściu.

U mnie temp. powrotu zawsze zbliżona do temp. kotła.Patrząc na zdjęcia to zmniejszyłbym moc kotła nawet do 50%.

Opublikowano

Witam,

KBkalwi nie denerwuj się bo Twoje rady są bardzo cenę. Kolega Bimerang twierdzi że instalacja jest do przebudowy. Chciałbym się dowiedzieć dlaczego. Źle napisałem poprzedniego posta. Przepraszam.

No z tą przebudową instalacji bym poczekał (nie ja proponowałem przebudowę). Po prostu włącz na stałe pompę CWU (jeśli jest na zasilaniu bojlera, najlepiej podłączyć ją do gniazda pompy cyrkulacyjnej, i włączyć tryb cyrkulacji na stałe). Druga sprawa o której pisałem to wyłączenie ochrony powrotu- w ustawieniach obwodu CO wchodzisz w mieszacz i wyłączasz ochronę powrotu. Jak się instalacja wygrzeje zobaczysz jaką masz temp na powrocie. Jeśli będzie w okolicach 40 C to już bym z ochrony powrotu nie stosował.

Jeszcze jedno, żeby mieć odczyt temp w mieszkaniu nie musisz kupować panelu, wystarczy czujka. Fakt że sterownik potrzebuje paru-parunastu godzin żeby dojść do temp wyznaczonej, jeśli dom niewygrzany to wtedy spalanie bardzo wzrasta można spróbowac stopniowo dochodzić do temp np 20,5C potem 21 i tak podnosić jak na poprzedniej się ustabilizuje.

RR

Opublikowano

Pompkę   cwu załacza sterownik?Co byś powiedział na przełożenie jej w inne miejsce.Niech sobie kręci non stop na 1 biegu,automatycznie podniesie temp. powrotu

post-22550-0-54249200-1479141820_thumb.jpg

Opublikowano

Tak sterownik. Ale w które miejsce miałaby być przełożona? Tu jest dokładne foto.

post-67855-0-56114900-1479142950_thumb.jpg

Opublikowano

Niby w piecu wszystko jest ok ale zaczął palić więcej i pełno sadzy w kotle. Węgiel dopala się ładnie.

Opublikowano

Dan, jeśli się stabilizuje to dobrze. Teraz ostrożnie przetestuj powietrze. Generalnie jeśli nie masz rusztu wodnego sadza może Ci się pojawiać w 2 przypadkach (mówimy o ciągłej modulacji)

1. gdy masz moc minimalną może być za mało powietrza, bo sterownik obniżając moc na palniku zostawia więcej żaru (dawka paliwa była obliczana wcześniej ze względu na większe zapotrzebowanie) i minimalne powietrze może być za małe. Żar będzie wtedy kopcił

2. Gdy ster moduluje na mocy maksymalnej jeśli masz ustawione za niskie powietrze maks. Wtedy widzisz to jako długi żółty płomień (lub nawet pomarańczowy)

Z mojego doświadczenia wiem że najlepiej gdy płomień jest przezroczysty (ale jeszcze żółty) i w miarę krótki. To że jest przezroczysty świadczy że wszystko dopala się na warstwie żaru,

Zaobserwuj jak płomień wygląda na mocy min. i maks. Nie bój się dodać paru procent powietrza. Chyba z czechem ne masz problemów ze spiekaniem popiołu.

Jaką masz dmuchawę? Ja mam WPA07 do palnika APRQ. Powietrze ustawione na 12-46% i trochę spieków bo paliłem teraz ekogroszkiem Barbórka z LeroyM.

Podpowiem jeszcze że jeśli dodasz więcej powietrza i rośnie Ci temp. spalin to możesz przymknąć szyber (oczywiście jeśli masz szczelny kocioł i czopuch)

RR

ps. daj jeszcze zdjęcie jak teraz wygląda wykres modulacji.

Opublikowano

Tak to wygląda. Ogólnie wszystko ok ale to spalanie średnie. Jak można to zmniejszyć? No i druga sprawa w domu jest za ciepło. Rodzice nie mają głowic na grzejnikach. Co można z tym zrobić?

Ruszt wodny w piecu jest i to pewnie jest powód dużej ilości sadzy. Co do rodzaju dmuchawy to zobaczę później. Ale na pewno to nie jest wpa.

post-67855-0-00368200-1479387828_thumb.jpg

post-67855-0-84703100-1479388038_thumb.jpg

Opublikowano

Na grzejniki idzie 40 stopni. Dmuchawa firmy domer sierecki. Jak dla mnie chodzi jak odrzutowiec. Ja u siebie mam wpa 108 to chodzi cichutko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.