MiCooL Opublikowano 7 Listopada 2016 #1 Opublikowano 7 Listopada 2016 Muszę kupić nowy piec C.O. Dom około 200m2, nieocieplony, okna wymienione- szczelne, w calości ogrzewane kaloryferami. Myślę że odpowiedni będzie piec 24-25 kW. I tu się zaczyna problem... Najpierw byłem zdecydowany na piec MG Spaw Tauron Duo, instalator poleca kotły Semrau (te widziałem na żywo i wydały mi się dobrze wykonane), oglądałem też piece Stempin z Komorowa, ale mnie nie zachwyciły... Kwota jaką chciałbym wydać max 7500 zł.
astan67 Opublikowano 7 Listopada 2016 #2 Opublikowano 7 Listopada 2016 Nie wydaje mi się że aż taka moc jest Ci potrzebna. Wyliczenia na ciepło właściwie. Później zastanów się czy nie warto zainwestować w kotły z podajnikiem. Mniej spalisz mniej problemów . Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
MiCooL Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 7 Listopada 2016 Wyliczenia na podstawie wiadomości z forum. Około 100 W na m2 x 200m =20kW+3kW na podgrzanie wody. Obawiam się, że 19kW będzie za mały... Oczywiście kocioł z podajnikiem, na ekogroszek + ruszt dodatkowy.
hektoras Opublikowano 8 Listopada 2016 #4 Opublikowano 8 Listopada 2016 Jest na forum masa podobnych tematow co ten. Poczytaj i porownaj powierzchnię oraz pozostałe warunki (materiały, sciany, rodzaj instalacji/grzejniki) i Twoje oczekiwania - na pewno coś znajdziesz a dodatkowo rozjaśnisz wiedzę co pozwoli wybrać wlaściwy kocioł. Z tego co przedstawileś to chyba tylko wróżbita może Ci doradzić ale czy wowczas będziesz zadowolony to czas pokaże.
MiCooL Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor #5 Opublikowano 8 Listopada 2016 Ok. A czy miał ktoś do czynienia z kotłami o których pisałem?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.