Arnuko Opublikowano 6 Listopada 2016 #1 Opublikowano 6 Listopada 2016 Witam, od 2 tygodni mam problem z węglem. Zmieniłem dostawce węgla. Pale czeskim 600zl/tona. Piec spala strasznie duzo tego opalu i jeszcze więcej wywala popiołu w porównaniu do tego poprzedniego węgla. Po 3.5 dnia cały zasobnik 150kg został spalony a po otwarciu pieca widok taki jak na zdjęciach. Z poprzednim węglem nie było by do pomyślenia ze tak szybko zostanie spalony a popiół zawsze był sypki a jak widać na zdjęciach ten to jakieś gródki a nie popiół... Ustawienia takie same od zawsze posiadam i przez 4 lata nie było problemu. Prosił bym o jakieś rady co przestawić w ustawieniach gdyż na dworze coraz zimniej a ja prędzej zbankrutuje niż ogrzeje dom. Wszystkie dane podane poniżej. Dom 190mkw, 2008r, ocieplony, okna plastikowe Instalacja plastikowe rurki 4 pompy Piec Galmet i nie znam jego oznaczenia sterownik to Regulator temperatury kotła C.O PERFEKT Galmet Nie posiadam sterownika pokojowego Pogodowka odłączona Aktualne ustawienia pieca; -temperatura zadana na kotle 54c -korekcja nocna -3c -korekcja ekonomiczna -6c -moc kotła 100% -ilość powietrza 39% -temperatura CWU 45c -temperatura załączenia pompy C.O 30c -zakres regulacji 0c -czas calkowania 140s -współczynnik pogodowy 70% -obroty minimalne dmuchawy 25% -obroty maksymalne dmuchawy 70% -czas ruchu podajnika 15s -maksymalna przerwa pracy 225s -minimalna przerwa pracy 30s -przerwa nadzoru 9min -czas nadmuchu nadzoru 8s -moc nadmuchu nadzoru 0% -minimalna temperatura zadana 45c -czas wygaszania 90min -priorytet CWU nieaktywny -histereza CWU 3c Dodam jeszcze, ze jak otwieram piec podczas pracy to ogień jest taki wielki, ze wystaje poza drzwiczki pieca a nigdy tak nie bylo. Pozdrawiam i czekam na jakieś rady. Z góry dziękuje. W załączniku zdjęcia.
hektoras Opublikowano 6 Listopada 2016 #2 Opublikowano 6 Listopada 2016 A jaki ten węgiel ?? Wiesz przynajmniej czy to nie jest brunatny??? Bo jesli taki kupiles to teraz musisz znalexc odpowiednie ustawienia. NA zdj. widac jakby niedopalony groszek. A gdy taki duży plomień to zmniejsz nadmuch lub przysłoń wentylator.
Arnuko Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 6 Listopada 2016 Tak brunatny lecz od 4 lat pale brunatnym i ustawienia takie same cały czas. Zmniejszyłem nadmuch i płomień nie jest już taki duzy. Jakie parametry najlepiej regulować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.