k89amil Opublikowano 5 Listopada 2016 #1 Opublikowano 5 Listopada 2016 Witam. Dopiero zaczynam palić i coś nie bardzo mi to idzie. Mieszkanie 44m2, na parterze w kamienicy nie ocieplonej z cegły, ściany zewnętrzne grube ok50cm. Grzejniki panelowe dwupłytowe 1x60cm, 1x80cm, 2x100cm, 1x200cm, wymiennik WGJ 100l z podwójną wężownica. Grzeje piecokuchnią Asia 9kw. Komin uszczelniany był dwa miesiące temu. Nie pale codziennie bo jeszcze jestem w trakcie remontu. Temperatura zaląnczania pompy 60st. Brak zaworu mieszającego. Jak rozpalam i pale drewnem to żeby rozgrzac grzejniki musze mieć otwarte drzwiczki popielnikowo paleniskowe, jak już grzejniki się rozgrzeją zamukam drzwiczki i otwieram rozetke powietrza na max i temperature utrzymuje iloscią spalanego drewna. 60-70 st bez problemu trzyma. Problem mam jak pale węglem, rozpalanie od dołu czy od góry jak cały wsad sie zajmie to przy zamkniętych drzwiczkach i otwarciu rozetki na max kocioł spada poniżej 60st pompa sie wylancza, kocioł dochodzi do 60st, pompa sie zaląncza, temperarura spada i tak w kółko. Natomiast jak otworze dzwiczki to temperarura idzie w góre bez problemu. Co może być tego przyczyną? czy rozetka jest za mała? słaby ciąg o tej porze? Moze coś robie żle, prosił bym o porade jak w tym palic. Pozdrawiam. mieszkanie 44m2 w kamienicy nie ocieplonej z cegły[/size]
k89amil Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor #2 Opublikowano 6 Listopada 2016 Witam. Co prawda nikt nie zainteresował się moim tematem ale podzielę się spostrzeżeniami jakie wczoraj zauważyłem. Być może ktoś jeszcze bedzie zmuszony ogrzewać piecokuchnia i wybierze model od Defro.Do rzeczy.Popielnik w tej kuchni idzie przez cały piec, pod obydwoma wymiennikami. Zauważyłem że podczas palenia dym wychodzi spod rusztu w dół i kieruje się do końca pieca. Czyli zamiast iść do góry i "owijać" wokół wymienników to on szedł w dół, do końca i do komina omijając wymienniki. W pojemniku na popiół jest blacha która ma za zadanie odciąć ta drogę powietrzu ale niestety jest za mała. Wyciągnąłem pojemnik na popiół, dociolem na szybko z płytki ceramicznej kawałek 18x10 cm i zastawilem nim prześwit pod pierwszym wymiennikiem. Efekt jest taki- dwie małe łopatki węgla, szczelina na rozetce ustawiona na 1cm i 65 na piecu. Żar jak u babci w kaflaku.Pozdrawiam.
Gość jacek61 Opublikowano 6 Listopada 2016 #3 Opublikowano 6 Listopada 2016 Witam Tam nie może być żadnego prześwitu bo nim idzie nie tylko dym ale też powietrze zaciągane z popielnika które zupełnie omija palenisko i chłodzi wymiennik im to zrobisz szczelniej to mniej spalisz drewna czy węgla. Pozdrawiam
k89amil Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor #4 Opublikowano 14 Listopada 2016 Zastanawiam się czy dało by radę przerobić ta kuchnię na dolne spalanie. Niżej wklejam schemat kuchni i mój rysunek w których miejscach włożył bym cegłe szamotowa żeby zmienić kierunek przepływu powietrza. U góry w płycie nad komorą zasypowa była by rozetka PG a dotychczasowa klapka w drzwiczkach dolnych była by jako PW. Był by to taki odwrócony Górniak. Czy miało by to sens?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.