przeme2 Opublikowano 17 Października 2016 #1 Opublikowano 17 Października 2016 Witam To mój pierwszy post więc z góry przepraszam za wszystkie błędy. Jestem posiadaczem kotła EKO DUO UNI R 20KW (z zapalarką), piec pracuję w trybie PID, palone pelletem i niestety okazuję się że bardzo długo nagrzewa się do temperatury zadanej i bardzo dużo spala pelletu. Czy ktoś może zasugerować jakieś ustawienia? Dodam tylko że to moja pierwsza przygoda z piecami na paliwo stałe, wcześniej ogrzewanie miejskie w bloku. Dom 180m2 + bojler 300l, rodzina 4 osoby.
przeme2 Opublikowano 17 Października 2016 Autor #2 Opublikowano 17 Października 2016 Witam Jak wchodzę przez net przez aplikację to możesz wybrać jak chcesz palić. Teraz mam ustawony sterownik na "automatyczny z zapalarką i planem pracy". Jak teraz mam tak ustawiony to nie mam opcji "rozpal" bo sterownik teraz czeka na czas pracy i histereze CWU. Musiałbym teraz przejść na tryb automatyczny, pojawi się komunikat że piec wugaszony i przejść z powrotem na automatyczny z zapalarką i rozpal. To wszystko zależy jak chcesz palić.Pozdrawiam Widzę że kolega "gilal" posiada kociołek taki jak ja. Mam pytanie czym palisz? Bo ja palę peletem od jakiegoś miesiąca i w sumie mam ciągle problemy, chętnie podpytał bym o twoje ustawienia bo ja nie mogę dość tołku z tym kotłem. Dodam tylko że jestem laikiem w tym temacie. Z góry dzięki za pomoc.
gilal Opublikowano 17 Października 2016 #3 Opublikowano 17 Października 2016 Witam, ja palę ekogroszkiem jaret plus. Przez tydzień próbowałem palić pelletem (sezon letni) z zapalarką. Rozpalało się szybko, fajnie szybko się nagrzewał piec, ale po wygaszeniu automatycznym cofał się jeszcze żar. Palnik był taki gorący, że pellet dostawał samozapłonu i taka była moja przygoda z pelletem :)
przeme2 Opublikowano 17 Października 2016 Autor #4 Opublikowano 17 Października 2016 No ja narazie walcze z pelletem aczkolwiek mam ten sam problem o którym piszesz. Dużo ci pali tego ekogroszku? Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
gilal Opublikowano 17 Października 2016 #5 Opublikowano 17 Października 2016 Przy takich temp. jak zasypałem 6 woreczków po 15kg to starczyło mi na ponad 12 dni.
przeme2 Opublikowano 18 Października 2016 Autor #6 Opublikowano 18 Października 2016 No ja zakupiłem dwie tony pelletu zachęcony rekomendacją handlowca :) A powiedz mi jeszcze w trybie letnim też ci normalnie działa tzn. rozpala bez problemu i wygasza?
gilal Opublikowano 18 Października 2016 #7 Opublikowano 18 Października 2016 Tak, tylko po nieudanych próbach z pelletem przeszłem na eko i fajnie to pracowało. Rozpalał się nagrzewał wodę CWU i się wygaszał. Na pewno tak będę robił w następnym sezonie letnim. Na taki cykl grzania CWU idą znikome ilości eko :)
przeme2 Opublikowano 18 Października 2016 Autor #8 Opublikowano 18 Października 2016 A palisz z włączonym PID czy ustawiłeś sobie wszystko ręcznie?
przeme2 Opublikowano 18 Października 2016 Autor #10 Opublikowano 18 Października 2016 No i wtedy już wszystko idzie z automatu czy dodatkowo coś się ustawia? Sory za takie pytania ale jestem kompletnym laikiem i jak narazie to mnie przeraża.
gilal Opublikowano 18 Października 2016 #11 Opublikowano 18 Października 2016 Spoko :) Jeżeli chodzi o eko to palę bez korekt. Latem też. Pellet się spali tylko pytanie jak. Tu powinien być odpowiedni palnik do samego pelletu.
przeme2 Opublikowano 19 Października 2016 Autor #12 Opublikowano 19 Października 2016 Na chwilę obecną palę tak że co rano muszę wyłączać alarm podajnika i wybierać nie spalony pellet, nawet serwis defro już był i nic nie zaradził, dziś będę znowu reklamował te cofanie paliwa bo jak kupowałem to tak było zachwalane że w kotłowni nie będę się musiał pojawiać a tu takie klocki.
astan67 Opublikowano 20 Października 2016 #13 Opublikowano 20 Października 2016 Za duży nadmuch ... Alarm podajnika przy jakiej temp Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.