mbabkowski Opublikowano 16 Października 2016 #1 Opublikowano 16 Października 2016 Witam serdecznie Przeprowadziłem się do nowego mieszkania w którym są podzielniki. Zaczał się okres grzewczy. Mam więc kilka pytań, wiem, że podzielniki to trochę oszustwo, no ale co zrobić. Jedni mówią tak a inni inaczej więc postanowiłem zaczerpnąć porady na profesjonalnym forum. Głownie mam problem, w jaki sposób używać kaloryferów i kontrolować podzielniki, tak, żeby było w domu ciepło i nie przyszła zbyt duża dopłata? Mam 2 pokoje + kuchnia. W łazience nie ma podzielnika - tu grzeję na maxa. W innych pomieszczeniach są nastawione około 4 - czasami mniej, czasami więcej, ale głownie w tej granicy - czwórka. Inne info: Mam stare, żeliwne grzejniki, ale nie takie tradycyjne tylko takiego typu, cienkiego: http://123budujemy.pl/wp-content/uploads/2015/10/24.jpg coś takiego Mam równiez stare głowice dokładnie takie: http://obrazki.elektroda.pl/9226237300_1327041599.jpg - rozumiem że to są stare głowice, nie termostatyczne ? Nie mają termostatu i nie odetną dopływu wody do grzejnika jesli temp. się nagrzeje, tak jak te nowoczesne, to chyba tylko takie zywkłe kurki? Okna wymienione, blok docieplony. Podzielniki mam wyparkowe, ale te nowsze Więc tak. Mam kilka pytań zasadniczych. 1. Obecnie kaloryfery chodzą całą dobę - około 4. W zalezności jak trzeba od temperatury na zewnątrz, to skręcam na mniej. Ważne żeby było ciepło w dzień i w nocy jak śpię. Słyszałem, że podzielnik nabija tak naprawdę najwięcej, gdy się kaloryfer rozgrzewa, niż gdy chodzi cały czas grzejnik włączony powiedzmy na "3". Czy jeżeli więc wietrzę, powiedzmy przez godzinę (wietrze przy uchylonym oknie, nie mogę otwierać całkowicie) mam całkowicie zakręcać grzejniki na "0", czy może powiedzmy cały czas trzymać je na wartości "3" albo "4" ? Tak samo gdy wychodzę z domu rano około 8 do pracy i wracam około 16 - czy warto na ten czas całkowicie zakręcić zawór? Czy lepiej niech idzie cały czas włączony, będzie ciepło, a kaloryfer nie będzie musiał się nagrzewać. Czy to ma jakieś znaczenie? Bardzo prosze o pomoc. Zależy mi na tym, a nie chcę oszukiwać tak jak inni... :(
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.