Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Cyrkulacyjna Przestała Działać

kamilsyga19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Tak jak w temacie, pompa cyrkulacyjna przestała działać prawidłowo. Po zamontowaniu jej przez instalatora jakieś 6 miesięcy temu wszystko było okej, wodę miałem ciepłą w kranie. Ostatnio natomiast woda cały czas w kranie zimna i strzelało powietrzem. Zorientowałem się, że zapomniałem przez kilka miesięcy dopuszczać wody do układu i zrobiłem to wczoraj. Dopuściłem wieczorem, pompka trochę głośniej chodziła zanim się odpowietrzył układ ale jest już okej, woda w kranie już powietrzem nie strzela, woda w układzie jest bo słyszę jak mi leci przez naczynie przelewowe jak chciałem dopuścić ale pompa cyrkulacyjna dalej nie podaje ciepłej wody do kranu. Co może być przyczyną? 

Opublikowano

Nie jestem pewien ale chyba mylisz pojęcia. Wody dolewa się do układu CO i dodanie do niego wody raczej nie powinno zniwelować hałasów w pompie cyrkulacyjnej. Jesteś pewien ze to nie pompa ładująca CWU?

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Źle się wyraziłem. Głośniej chodziła pompa nie cyrkulacyjna tylko tak która podaje wodę na kaloryfery (pompa CO). Wodę dopuściłem do układu CO i w kranie przestało mi strzelać powietrzem ale cyrkulacja dalej nie działa. 

Opublikowano

A czy jesteś pewien ze w zasobniku masz ciepłą wodę. Co się stanie jeśli otworzysz kran z ciepłą wodą np. na 1 min.? Czy leci wtedy ciepła woda? W jaki sposób sterujesz pompą cyrkulacyjną? Z reguły aby cyrkulacja nie wychładzała zasobnika CWU ustawia się ją tak aby działała w określonych godzinach albo co jakiś czas. Może sterownik nie ma prawidłowej daty ustawionej i cyrkulacja pracuje w innych godzinach?

Opublikowano

Jak odkrece na 1 minute wode to mam ciepla po dluzszej chwili. Pompa cyrkulacyjna steruje bruli, przez poprzednie miesiace dzialo wszystko dobrze. Chyba mam dalej powietrze w ukladzie bo przed chwila wlaczylem zmywarke i slysze jak cos strzela w rurach. W kranach jeszcze od czasu do czasu rowniez ale bardzo malo i zadko w porownaniu z tym co bylo jeszcze wczoraj. Mam znowu dopuscic wody czy odpowietrzyc uklad ? (Szczerze mowiac to nawet nie wiem jak)

Opublikowano

Jak dla mnie cyrkulacja powinna się odpowietrzyć w najgorszym wypadku przez kran ale mogę się mylić. A czy pompa cyrkulacyjna chodzi? Można to wyczuć po lekkich wibracjach obudowy po dotknięciu. Jeśli chodzi to problem w instalacji. Jeśli nie chodzi to problem albo w samej pompie albo w sterowaniu. Można by pompę podłączyć "na krótko" do gniazdka zarabiając wtyczkę i wtedy jak ruszy to coś z sterownikiem.

Opublikowano

Data i godzina na sterowniku sa dobre. Przejsciowke do pompy cyrk. mam wiec podlacze ja rano i zobaczymy. Jezeli po odkreceniu wody w kranie uklad by sie odpowietrzal to juz bym mial dawno odpwoetrzony bo bralismy z zona dlugie prysznice i kapiel w wannie tez(jest najdalej od baniaka z ciepla woda). Dalej mam powietrze w ukladzie tylko jak sie go pozbyc. Moze wtedy pompka ruszy.

Opublikowano

W tym https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11306-problem-z-cyrkulacja-cwu/ wątku ktoś miał również problem z zapowietrzaniem. Może tamte informacje okażą się pomocne.

Opublikowano

Włącz ja do prądu, odpowietrzyć i odkreć kranu w domu. Niech się ten układ odpowietrzyć.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W sieci była awaria kilka dni temu, zakręcali wodę na cały dzień bo coś tam remontowali. Na pewno mi powietrze naszło do układu. Odkręciłem ciepłą wodę we wszystkich kranach w domu, prawie godzinę już leci a woda dalej momentami strzela...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.