Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Witam

GrzegorzPoznań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich Forumowiczów.

Na imię mam Grzegorz i piszę z Poznania.

Kilkanaście dni temu zostałem szczęśliwym posiadaczem domku, wcześniej zamieszkiwałem blokowisko i cała moja wiedza na temat ogrzewania sprowadzała się do odkręcenia zaworu na grzejniku :)

Jako że jestem kompletnym laikiem a zbliża się zima szukam uświadomienia i pomocy u ludzi którzy z ogrzewaniem mają do czynienia. Domek który kupiłem ma 120m jest ocieplony styropianem, okna plastiki ale już nie pierwszej młodości. Ogrzewany jest 8 letnim kotłem uniwersalnym "wszystkopalnym" firmy Kotłospaw z Pleszewa UKS-G moc 20kW. Kocioł jest wyposażony w mikroprocesorowy regulator typu Alfa i dmuchawę.

Nasuwa mi się wiele pytań na które poszukuję odpowiedzi:

1. Czym palić by było w miarę ekonomicznie ale ciepło 

2. Ile opału mniej więcej będę potrzebował by przetrwać zimę

3. Jak ustawić sterownik by grzejniki grzały a paliwo zbyt szybko się nie ulatniało w komin :)

4. I wszystko inne o czym nawet nie pomyślałem a powinienem wiedzieć :)

Od poprzedniego właściciela wiele się nie dowiedziałem bo on zamieszkiwał w domu od kwietnia do września palił drewnem tylko by podgrzać wodę i ewentualnie w jakieś chłodniejsze dni by się kataru nie nabawić. Sterownika nie ruszał od zamontowania i palił cały czas na takich ustawieniach jakie zostawił instalator.

Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne podpowiedzi

Z góry dziękuję 

G

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.