Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Duo Uni 15 Problem

barwas1573

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od niedawna jestem posiadaczem pieca Defro Duo Uni 15 K1Pv3 z czujnikiem PID. Przez tydzień od załączenia pieca grzana była tylko woda w trybie letnim, wszystko pracowało bardzo wydajnie, ekogroszek (dobrej jakości) się w pełni wypalał przy temp zadanej kotła 55 stopni. Przyszły zimniejsze dni więc załączyłem ogrzewanie domu, 12 grzejników, wszystkie z termostatami HERZ Mini, Zakres ustawionych temperatur to 18 - 22 stopnie, większość rzadko kiedy się załączają. Więc wydaje mi się, że nie powinno to zbytnio obciążać pieca. Dom jest dobrze ocieplony, choć nie jest to nowe budownictwo. Problem tkwi w tym, że obecnie piec pracuje na zadanej temp 65 stopni, boiler ustawiony jest na 45 stopni, (podłogówka wyłączona), na zaworze 4 - drożnym ustawiłem na 7 (co daję 30 % wyjścia na grzejniki, 70% na powrót) tak aby na grzejniki szło 40 stopni. Przy tych ustawieniach powrót ma zaledwie 40 - 45 stopni, nie wiem czemu skoro grzejniki pozakręcane ? Kocioł generalnie cały czas pracuje podaje ekogroszek, przestał go w całości wypalać, zmniejszyłem moc na 85 %, mało co to dało, w potrzymaniu nie kombinuje bo się nie przełącza w podtrzymanie, więc ciągle pracuje i wolno dobrzewa się do zadanej temp 65 stopni. A jak juz dogrzeje do 69 i załączy się podtrzymanie to ponownie zaczyna pracę po kilku minutach i tak ciągle. W 3 dni spalił pół zasobnika. Dziś w nocy za to dziwna sytuacja, obudził mnie alarm, jak się okazało nie wiaodmo czemu temperatura wskoczyła do 85 stopni. 

A i jeszcze jedno pytanie dotyczące zaworu wbudowanego, wszystko tam jest wyłączone, na ekranie głównym wyswietla się tylko info o zadanej temp. 50 stopni tego zaworu oraz info o otwarciu 100 %, tylko raz zaobserwowałem gdy podczas rozpalania ta wartość wzrastała od 5 % przez jakieś 30 sekund.

Klapka przy wentylatorze otwarta.
Czopuch otwarty na 3/4.

Proszę o pomoc i poradę jak z tym walczyć.

Dziękuje i Pozdrawiam
Opublikowano

Zawór na 7 to na moje 70% instalacja 30% na powrót. Masz siłownik na 4d ?

Opublikowano

Nie mam siłownika. Też tak na początku myślałem bo hydraulik powiedział, że ustawieniami można zmieniać od 0 do 3 tylko wtedy powrót był 20 stopni a na centralne szło 60 stopni więc stwierdziłem, że jest na odwrót czyli pozycja 7 to 30 % na centralne, 70 % na powrót.

Opublikowano

Ustaw na 4 lub 5 zawór i obserwuj co się bedzie działo i czopuch otwórz na Full. Przy paleniu w Pid wentylator otwarty i czopuch też. U mnie zawór ma siłownik i przy 40 na grzejniki ustawia sie między 3 a 4.

Opublikowano

Chyba ze masz założona odwrotną numeracje na zaworze ale ro musisz sprawdzić jak otworzysz na 10 to rura na grzejniki musi sie zrobić gorąca.

Opublikowano

Ok, dzięki, pokombinuje z tym, bo szczerze mówiąc jak ustawiłem na ok 3 to jak spadła temperatura powrotu i przez 30 minut piec pracował jak wariat, spadła na nim temperatura z 65 do 45 i nie chciał się dogrzać do zrezygnowałem z tego pomysłu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.