sparco Opublikowano 18 Września 2016 #1 Opublikowano 18 Września 2016 Witam. Interesuje mnie czy załączony schemat ma sens, mianowicie chciał bym wspomagać instalację CO instalacją solarną z wymiennikiem płytkowym. Schemat jest bardzo uproszczony, ale ma on tylko zobrazować co chcę uzyskać. Za wypowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Gość mak Opublikowano 18 Września 2016 #2 Opublikowano 18 Września 2016 Tu nic wspomagać nie będzie. Wspomaganie jest możliwe ale przy zastosowaniu bufora ciepła, z wymiennikiem to jest bez sensu. Zimą, czyli wtedy gdytrwa sezon grzewczy, uzysk ciepła z instalacji solarnej jest niewielki i nie wiem czy solarne wspomaganie CO ma to sens? To już każdy inwestor musi policzyć sam.Osobiście uważam że na cwu szczególnie przy dużym zużyciu latem,, instalacja solarna jest dobrym rozwiązaniem, na CO raczej to "przerost formy nad treścią", ale jak ktoś nie wie co zrobić "z kasą" to oczywiście można
dorecho Opublikowano 21 Września 2016 #3 Opublikowano 21 Września 2016 Witam. Z mojej praktyki wynika,że ten układ bardzo mało będzie wspomagał cwu. Dlatego,że woda w układzie kotłowym ze zbiornikiem cwu w zasadzie tylko niekiedy może mieć mniej niż 20 stopni C. Zakładając ,że zimą może na solarze być nie więcej niż 20 stopni, to nie ma różnicy temperatur i solar stoi. Jesli w zbiorniku cwu byłaby wężownica solarna, to jest większa szansa na uzysk ciepła ze solarów. temp.wody zimnej to 6 - 8 stopni, więc jest możliwość nagrzania jej do zakładanych 20.W warunkach zimowych równiez trudno mówić o wspomaganiu c.o. - z tego samego powodu. W okresach przejściowych uzysk będzie dużo większy , jeśli będzie bufor - w porze słońca nagrzeje go, a wieczorem odda na grzejniki. Jeśli tego ciepła starczy na wieczorne ogrzewanie, to będzie super korzyść. Właśnie podłączam koledze solar pod 100 litrowy baniaczek do wspomaganie dolnego żródla pompy ciepła, gdzie temp. wychodząca ma np. +2 stopnie. podziewam się jeszcze większego uzysku niż dla cwu. Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.