Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co Mądrze Wybrać? Dobór Kotła

Stanley1985

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dotychczas miałem koteł Zębiec SWK 28 zmniejszony o połowe szamotem. Niestety kocioł się rozciekł i muszę dobrać nowy. Najlepszym wyborem wydaje mi się Defro optima komfort ale zastanawiam się czy wybrać 15kW czy 20kW i ewentualnie wykonać proteze z cegieł szamotowych. Jestem otwarty również na inne propozycje. Podaję również link z cieplowlasciwie http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1ktv

Opublikowano

A ja polecam najpierw zastanowić się czym głównie będziemy palić i dopiero dobrać kocioł do opału, a na pewno nie brać kotła który będzie przewymiarowany (z wyliczeń nawet uśrednionych ty chcesz brać 15-20kW, jak już to dla palenia głównie węglem wybrał bym max 12kW dla drewna max 14-15kW). Kocioł powinno się dobierać na miarę a nie na pałę jak to w 90% przypadków bywa.

Opublikowano

Nie zastanawiałeś się nad dolniakiem?? Patrząc na konstrukcję budynku, komin jest wystarczająco wysoki! Czy nastawiony jesteś na kocioł górnego spalania? 

Opublikowano

Sam ostatnio zatroszczyłem się o MPM DS II 25kW + bufor z CWU (tylko 800l dla klienta) choć jeszcze nie odpalony to po pierwszym obcowaniu wygląda bardzo przyzwoicie i jeżeli mój obecny Defro Optima Plus 24kW wyzionie już ducha (a ma już dobrych parę latek taki górno-dolny przerobiony na dolny) to pewnie będzie to jakiś dolniak z prawdziwego zdarzenia.

Jedyną uwagę jaką miał klient po obejrzeniu kociołka to pytanie dlaczego nie będzie przy nim sterownika i dmuchawy, nie mogę powiedzieć bo ciężko mu było wytłumaczyć że miarkownik zda egzamin w 100% bo dla większości to jak jest jakiś panel elektroniczny to myślą że już od razu będzie miód malina, więc nawet jeszcze zastanawiam się czy mu nie wsadzić UNISTER-a elektronicznego i będę miał spokój bo będzie tzw KOMPUTER !!!

Opublikowano

W sumie to myślałem nad dolniakiem ale mam słaby dostep do węgla typu 31. Wszystkie kopalnie niedaleko mnie sprzedają 33(Marcel Jankowice itp.). Więc jaki zestaw polecalibyście do mojego domu?? A i kwestia instalatora. Zna ktoś madrego fachowca z okolic Rybnika, Raciborza, Wodzisławia?

Opublikowano

W teraźniejszych czasach, nawet węgiel można przesłać ;) Ja polecam Ci Mpm ds  12-14kw który idealnie wpasowuje się w twoje zapotrzebowanie na moc. Bardzo udany model dolniaka. Jedynie co, to jednak trzeba pamiętać przy zamawianiu opału, musi mieć odpowiednie parametry.

Pozwolę sobie wkleić filmik kolegi Adama ( zamawiałem mu kociołek) jak się pali w mpm-e widzę że już go uruchomił i pierwsze palenia ma za sobą :). 

Na moim Koncie, masz więcej nagrań z Mpm-a

https://www.youtube.com/user/komar2809/videos?view=0&shelf_id=0&sort=dd

Pozdrawiam. Grzegorz

Opublikowano

W sumie to myślałem nad dolniakiem ale mam słaby dostep do węgla typu 31. Wszystkie kopalnie niedaleko mnie sprzedają 33(Marcel Jankowice itp.).

Chwałowice zamknęli? Nie wiedziałem o tym. Tam masz najlepszy węgiel do kotła dolnego spalania.

Opublikowano

W sumie racja maja typ 32.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kocioł kupiony. Defro optima komfort 20kW. Sugerowałem się opiniami użytkowników i opinią na www.ranking.czysteogrzewanie.pl. Planuję wstawić jeden rządek cegieł szamotowych a w razie dużych mrozów wyciągnąć i jechać na maxa haha. Zdam relacje czy był to dobry wybór. Myśłalem o dolniaku ale poszedłem tradycyjnie. Powiem tak że lubie palic w piecu i doglądać jak się pali. Na chwilę obecną remontuję kotłownie tak aby było wszystko należycie.

:) 

Gość berthold61
Opublikowano

szkoda że się nie dogadaliśmy , ja bym ci mojego odsprzedał za połowę ceny albo jeszcze mniej , mam taki sam jak ty od września zeszłego roku , mnie denerwuje to rozpalanie zwłaszcza że mam podłogówkę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.