Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark Pid 20 Z St 81 - Późno Przechodzi W Stan Wygaszania

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tomita,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Od kilku dni jestem posiadaczem kotła STALMARK PID, 20 kW ze sterownikiem ST 81 pid. Na razie palę w nim tylko na ciepłą wodę (drewnem). Mam wątpliwości co do kilku spraw. Czy mogę ustawić temperaturę załączania pompy CO powyżej temperatury zadanej na kotle? Chodzi o to, że przy poprzednim kotle ogrzewanie bojlera odbywało się tylko grawitacyjnie (funkcje -tylko bojler lub -bojler + kaloryfery realizowane były poprzez wyłączenie bądź  włączenie pompy CO oraz zamknięcie lub otwarcie jednego zaworu). Instalacje została ta sama (jedna pompa - brak osobnej na CWU), tylko, czy ten kocioł odprowadzi całą ciepłą wodę do bojlera? Nie ukrywam, że chodzi o koszty (pracująca pompa jednak trochę prądu pobiera). Drugim problemem jest późne (moim zdaniem) przechodzenie kotła w stan wygaszania. Zauważyłem, że w komorze spalania nie ma już opału ani żaru (po prostu piec już wszystko spalił), a wentylator jeszcze długo pracuje i to na pełnych obrotach (znowu koszty). Czy to normalne? Czy można to jakoś zmienić i czy warto zmieniać? Czy jeśli coś zmienię w ustawieniach serwisowych  (jest tam bodaj temp. wyłączania wentylatora), to powrót do ustawień fabrycznych te przywraca również? Proszę o opinie i sugestie bardziej doświadczonych użytkowników.

Opublikowano

Przy pracującej pompie lepiej grzeje cwu. Paląc drewnem lepiej bez dmuchawy, na stałej szczelinie PP i po wypaleniu drewna wszystko pozamykać i mając na kotle 80* - 90* jeszcze przez min 3 godz bedzie grzało cwu.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki bardzo za zainteresowanie tematem. Czyli radzisz - z pompą, bez dmuchawy. Ciekawy sposób - na pewno spróbuję.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

hej a ile ta pracująca pompa pobierze prądu 60w za 3 godziny pracy choć niewiem czy aby nawet aż tyle zależy jaki masz zbiornik cwu a i dużo szybciej dzięki niej woda będzie zagrzana

piec długo się wygasza ponieważ zapewne w sterowniku masz ustawione 30 min czas wygaszania jak nie więcej i próg wygaszania pewnie przy niskiej temperautrze to są powody

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Co do pompy to pewnie masz rację. Co do wygaszania - chodzi o to, że piec późno przechodzi w stan wygaszania, a nie że to wygaszanie długo trwa. Dzięki za uwagę - musiałbym sprawdzić temperaturę progu wygaszania, tylko gdzie tego szukać?

Chyba znalazłem - w menu serwisowym. Czas wygaszania był ustawiony na 10 min. (tak też zostawiłem), natomiast temperatura progu wygaszania to chyba "Próg wentylatora" - było ustawione na 38, zmieniłem na 45. Zobaczymy, czy to coś zmieni.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

ustawienia serwisowe tylko nie pamiętam jak się w nie wchodziło na forum zapewne znajdziesz u mnie to chyba było tak że włączając sterownik trzeba było trzymać klawisze wyjście plus strzałka do góry