Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stukanie W Instalcji

slgeefka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

z góry dziękuje za poważne odpowiedzi czy porady bo takich potrzebuje.

W naszym mieszkaniu - 70m, z własna instalacją CWU i CO, kocił gazowy z zasobnikiem od dłuższego czasu, raz na jakiś czas (raz na 3 tyg.) słychać tylko i wyłącznie w nocy (ok.2-3iej godziny zawsze) cykliczne walenie chyba w kominie, metaliczne.

Gdybyśmy mieli pion grzewczy (przeprowadzone rurki do sąsiadów) uznałabym, że któryś z nich wali w grzejniki jakimś kluczem. tak myślałam na początku - więc obstawiałam ciśnienie w naszych grzejnikach.

Obecnie - okres letni, piec wyłączamy z jakiegokolwiek grzania o 22ej, wszystkie zawory grzejnikowe zakręcone.

Dziś w nocy znów ten hałas, tym razem wyszłam na balkon i o dziwo było to bardziej słychać, po drugiej stronie mieszkania w otwartym oknie jeszcze bardziej - więc teraz obstawiam ewidentnie na komin. dzwoniłam do kominiarzy i nikt nic o takim czymś nigdy nie słyszał, jeden z nich zaproponował kamerkę wpuszczaną do komina.

Czy ktoś zna podobny przypadek?

Jaki fachowiec co powinienem sprawdzić?

Dlaczego stukanie jest tylko w nocy o tej samej porze, bez jakiejkolwiek zależności?

Z góry bardzo dziękuje!

Gość Digitrax
Opublikowano

Gdybać nie ma co, trzeba zerknąć do komina.

Po sezonie grzewczym wszystkie zawory termostatyczne winny być odkręcone na MAX aby się nie zapiekły.

Opublikowano

ok, to odkręcamy - dzięki!

Czyli kamerką w komin jak najbardziej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.