owca89 Opublikowano 17 Czerwca 2016 #1 Opublikowano 17 Czerwca 2016 Witam, posiadam stare grzejniki żeliwne, z racji generalnego remontu przyszła pora również na nie, ściągnałem, wsadziłem do pieca ustawionego na 500 st na 2 godziny( żeby stare warstwy farby poodchodziły) wyciągnąłem, oszlifowałem, wypiaskowałem, przepłukałem woda z węża, teraz chce się zabrac za malowanie jednak dzisiaj sie dowiedziałem, że w takich grzejnikach wewnątrz są uszczelki czy pod wpływem takiej temperatury coś mogło im się stać? Obecnie woda w pionie jest spuszczona ( za zgoda administracji) Boje się, że po podłączeniu do obiegu grzejniki mogą przeciekać.
krisb Opublikowano 18 Czerwca 2016 #2 Opublikowano 18 Czerwca 2016 Uszczelki są pomiędzy żeberkami. Czasami były gumowe, czasami z innego "uszczelkowego" materiału. Teraz, to klucz do rozkręcania żeberek i jazda! Warto wymienić te uszczelki, bo to takim grzaniu, to puściły jak nic! Temat przerabiałem. Powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.