PiorekDG Opublikowano 13 Maja 2016 #1 Opublikowano 13 Maja 2016 Witam, Zakończyłem sezon grzewczy w piecu HEF MultiMat 25kW, mam pod niego podpięty bojler wody ciepłej 200L. Na sezon letni wygaszam piec, a wodę ciepłą mam z pieca gazowego Junkers. Czy opróżnić bojler z wody na sezon letni ? Czy nie przyspieszy to jego zużycia? W zeszłym sezonie nie opróżniłem i na początku sezonu grzewczego woda była zielonkawa. Pozdrawiam Piotrek
hektoras Opublikowano 13 Maja 2016 #2 Opublikowano 13 Maja 2016 Gdzie ta woda była zielonkawa? Czy w instalacji wodnej czy w zasilaniu tego bojlera 200l ??? Czy może gdzie indziej?? Z tego co się orientuję to woda w instalacji to konieczność. A jeszcze z czego masz wykonaną instalację, jaki bojler (np. dwupłaszczowy poziomy z nierdzewki)??? Czy piec gazowy Junkers jest jako oddzielna instalacja CWU którą uruchamiasz po wyłączeniu grzania cieplej wody użytkowej przez piec CO?
konopka Opublikowano 13 Maja 2016 #3 Opublikowano 13 Maja 2016 Poprostu woda się zestarzała.Jeżeli grzejesz teraz gazem to naprościej tak podłączyć aby zimna woda przepływała przez bojler.Zależy jak masz zrobioną instalację
karoka65 Opublikowano 15 Maja 2016 #4 Opublikowano 15 Maja 2016 Kiepski pomysł z tym opróżnieniem bojlera, jak piszesz możesz go szybko wykończyć. Co zaś do tej "zielonej wody" to wypuściłbym to wszystko i dobrze przepłukał zasobnik na bank coś się tam zalęgło a legionella to paskudna rzecz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.