Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Woda W Bojlerze

PiorekDG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zakończyłem sezon grzewczy w piecu HEF MultiMat 25kW, mam pod niego podpięty bojler wody ciepłej 200L.

Na sezon letni wygaszam piec, a wodę ciepłą mam z pieca gazowego Junkers.

Czy opróżnić bojler z wody na sezon letni ? Czy nie przyspieszy to jego zużycia?

W zeszłym sezonie nie opróżniłem i na początku sezonu grzewczego woda była zielonkawa.

Pozdrawiam

Piotrek

Opublikowano

Gdzie ta woda była zielonkawa?  Czy w instalacji wodnej czy w zasilaniu tego bojlera 200l ???  Czy może gdzie indziej??  Z tego co się orientuję to woda w instalacji to konieczność.  A jeszcze z czego masz wykonaną instalację, jaki bojler (np. dwupłaszczowy poziomy z nierdzewki)???   Czy piec gazowy Junkers jest jako oddzielna instalacja CWU którą uruchamiasz po wyłączeniu grzania cieplej wody użytkowej przez piec CO?

Opublikowano

Poprostu woda się zestarzała.Jeżeli grzejesz teraz gazem to naprościej tak podłączyć aby zimna woda przepływała przez bojler.Zależy jak masz zrobioną instalację

Opublikowano

Kiepski pomysł z tym opróżnieniem bojlera, jak piszesz możesz go szybko wykończyć.

Co zaś do tej "zielonej wody" to wypuściłbym to wszystko i dobrze przepłukał zasobnik na bank coś się tam zalęgło a legionella to paskudna rzecz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.