oskaro Opublikowano 27 Kwietnia 2016 #1 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Witajcie Posiadam piec Beretta conica sintesi od 6 lat Problem grzanie grzejnikami tzn. piec uruchamia się nagrzewa instalację i piec wyłącza palnik i się wychładza temperatura i powinien przy pewnej temperaturze włączyć się z powrotem, ale on się wychłodzi i zapala się czerwona dioda. Był już fachowiec wymienił czujnik NTC c o ( miesiąc temu) i coś się poprawiło. Dziś jest to samo. Zauważyłem też od jakiegoś roku że jak piec grzeje wodę do mycia zamkniemy kran i ponownie otworzymy to piec musi najpierw wychłodzić się do 20 stopni wtedy odpali palnik, po wymianie NTC też tak się zachowywał fachowiec mówi że tak ma być. Proszę o pomoc
zybie2 Opublikowano 1 Maja 2016 #2 Opublikowano 1 Maja 2016 Możliwa jest jedna z przyczyn; Dioda czerwona wskazuje blokadę kotła z następujących przyczyn:- blok palnika- interwencja presostatu różnicowego- czujnik NTC na c.o.- presostat wody- presostat kondensatuMigająca = interwencja termostatu granicznego
oskaro Opublikowano 4 Maja 2016 Autor #3 Opublikowano 4 Maja 2016 Dziękuję za podpowiedzi Zauważyłem jszecze że jak zdjołem pokrywę z komory to piec na c o nie wyłączył się. A co może być z ciepłą wodą , przy starcie załącza się bez problemu ale po zakręceniu kranu i ponownym otwarciem musi wychłodzić na termometrze 20 stopni i załączy się na nowo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.