SebaKozle Opublikowano 25 Kwietnia 2016 #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 witam Was, mam podpięte dwie pompy obiegowe pod kotłem, jedna w obiegu z wymiennikiem płytowym a druga na zaworem 3D. pytanie, czy wypiąć je na czas pracy w trybie letnim ? teoretycznie one nie kręcą i nie pompują, świeci się na nich dioda tylko. serwisant kotła powiedział, że włączają się raz na 2 - 3 dni aby się nie zastały. nie mam jednak żadnych ustawień tego parametru (łącznie z serwisowymi). jak wygląda to u Was?
CooleR Opublikowano 25 Kwietnia 2016 #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 a jak autem nie jeździsz to koła odkręcasz i paliwo spuszczasz? skoro jest sterownik i ma funkcje lato/zima, to ustawiasz lato. włącza się pompa cwu jak jest potrzeba załadować zbiornik. w sytuacjach awaryjnych, gdzie w kotle może dojść do wysokiej temp np 80 i więcej to sterownik włączy pompę c.o. i wystudzi kocioł. a jak odłączysz te pompy to może być KABUUUM generalnie w kotłach na paliwo stałe od jakiegoś czasu stosuje się sterowniki i inne urządzenia, które mają sterować i ułatwiać userą żywot, właśnie po to aby nie wymyślać kwadratowych jaj jak w tym przypadku
SebaKozle Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor #3 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 dziękuję za ironiczno - złośliwą odpowiedź. jednak nie jest do końca to tak proste jak piszesz. piec zostawiony na tydzień z ustawieniami na lato, przez tydzień nikt nie używał CWU a jednak 1/3 zasobnika zniknęła. wcześniej z wyłączonymi pompami (od sterownika) po takim samym okresie nie zeszło prawie nic. tak jak pisałem nie kręcą (przynajmniej na wyświetlaczu)... jest jednak jakiś przepływ bo piec wychładza się. na przegrzanie jeszcze jest zasobnik CWU, który może wychłodzić piec w razie jakiejś awarii.
SebaKozle Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor #4 Opublikowano 5 Czerwca 2016 nie mogłem edytować poprzedniego postu. sprawa była związana z uszkodzonym triakiem w module sterującym. instalator podłączył 2 pompy do jednego wyjścia co przepaliło triaka. po wymianie pompa podpięta w trybie lato jest wyłączona. 2 pompę podłączyłem pod CO2 i też jest wyłączona.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.