stanislaw42 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 #1 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Witam Witam wszystkich , ktorzy mi kiedys juz pomogli i tych ,ktorzy mi teraz pomoga .Piec ma w budynku gospodarczym ktory znajduje sie okolo 20m od domu . Instalacja co i cwu jest na jednej lini i pompa tez jest jedna . Mam piec z galmetu 25 kw z podajnikiem. Juz ma 8 lat jak zwykle kazdy chce aby piec palil mniej ekogroszku niz teraz i dlatego mysle o wstawieniu zaworu trodroznego na powrocie bo na zasilaniu napewno nie moge bo temperatura w bojlerze byla by mala tak ja mysle? Prosze o jakas informacje lub pomoc w tym temacie . Pozdrawiam Stanislaw
astan67 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zasilanie bojler zrób przed zaworem
stanislaw42 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 witam Chyba nie napisalem ze to kolko na rysunku to pompa
stanislaw42 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 witam Chyba nie napisalem ze to kolko na rysunku to pompa czy myslisz o takim podlaczeniu
MikiQ Opublikowano 2 Kwietnia 2016 #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Po co ci w tym miejscu zawór 3d. Przecież to jest bez sensu
kociołsam Opublikowano 2 Kwietnia 2016 #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Pytanie czy ten zawór ci obniży spalanie? Czy on wręcz przeciwnie ? wątpie chyba że obniżysz temp Na dodatek 20 m od kotła są grzejniki ;) Ten zawór do tego nie służy wręcz przeciwnie bym powiedział
dan999007 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 #7 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Chyba powinien być przed bojlerem i grzejnikami. Ustawiasz ile ma iść na bojler a ile na grzejnik. U mnie tak zrobiłem i jest gitara. Bojler nie jest ciągle podgrzewany co za tym idzie temp powrotu jest wyższa. Przynajmniej tak mi się wydaje.
poltowski2000 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 #8 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 dobrze myslisz żeby nie mieszać temp. na wyjściu. żeby to działało pompa musi być na powrocie. tzn pomiędzy kotłem a zaworem 3dr. u mnie tak działa i jest naprawdę ok. co prawda dla pełnego komfortu i oszczędności zawory termostatyczne na grzejnikach to konieczność. możesz jeszcze dołożyć na zawór 3dr moduł i siłownik http://www.weberht.pl/prod/2/?z=14 drugi schemat
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.