Robot16 Opublikowano 26 Marca 2016 #1 Opublikowano 26 Marca 2016 Witam jak w temacie,jaka optymalna dla spalania ,oszczędzania jeżeli ona jest zależna od histerezy,i dla pracy kotła,jaka macie wy.........
Gość Visitor1230 Opublikowano 26 Marca 2016 #2 Opublikowano 26 Marca 2016 Mam dwa stopnie i wydaje mi sie to w miare ootymalne.
maniek76 Opublikowano 26 Marca 2016 #3 Opublikowano 26 Marca 2016 U mnie w poprzednim sterowniku histereza była 0,1 stopnia i taka była idealna dla mojej instalacji. W nowym sterowniku gdzie większa histereza już nie jest tak kolorowo. Mowa oczywiście o pracy w dwustanie.
Robot16 Opublikowano 26 Marca 2016 Autor #4 Opublikowano 26 Marca 2016 maniek dobrze ze wspomniałeś o dwu stanie jak możesz to streść co to jest ten dwu-stan,co do histerezy miałem na 1 s..zmieniłem na 3 s..zobaczymy co to da
maniek76 Opublikowano 26 Marca 2016 #5 Opublikowano 26 Marca 2016 Dwustan to nic innego jak ustawienia ręczne. Ustawiasz ile sekund ma podawać towar, czas przerwy między podawaniami oraz siłę nadmuchu powietrza.Po osiągnieciu temp zadanej, kocioł przechodzi w podtrzymanie do momentu ponownego spadku temperatury i właśnie zależy jaką mu histereze ustawisz.
astan67 Opublikowano 26 Marca 2016 #6 Opublikowano 26 Marca 2016 Wydaje mi się że tak by nie przekraczać zadanej temp. I by nie zbyt często uruchamial się w pracy.
Robot16 Opublikowano 26 Marca 2016 Autor #7 Opublikowano 26 Marca 2016 ja mam sterownik GECO-G-403-PO2 no ale w każdym sterowniku ustawiasz wszystko ręcznie a po wprowadzeniu już sam jedzie
Gość Visitor1230 Opublikowano 26 Marca 2016 #9 Opublikowano 26 Marca 2016 Tez mam sterownik Geco. I mysle w przyszlosci nad zmiana. Nie chce zadnego z pidem. Bo wegiel jaki mam udaje sie spalic na 5 sek podawania i az 90 sek postoju. Jest strasznie spiekajacy. Plomienia z niego niewiele ale za to duzo ciepla. Nie mam co prawda prawie wcale spiekow dzieki modyfikacji slimaka i wydaje mi sie ze czegos takiego nie da sie spalic poprawnie zadnym automatem. 8 kg to i tak nie jest kosmos dla 70 m powierzchni ( strych mam nieuzytkowy). Powinno byc mniej. No ale jak sie ma kociol 15kW a palnik pozwala na min 6kW to kociol i tak wiecej stoi niz pracuje. Mimo wszystko sadzy w kotle po tygodniu prawie nie mam. Ta ktora sie pojawia generuje sie z podtrzymania. A wynik spalania to dzieki izolacji stropu, scian. Zamontowaniu 4d sterowanego pogodowo, rezygnacja z obnizen nocnych, tygodniowych i stalej pracy pompy CO.
Robot16 Opublikowano 26 Marca 2016 Autor #10 Opublikowano 26 Marca 2016 visitor u mnie przy tej temperaturze 65kg czyli 3 worki eko...... na 5 dni piec z podajnikiem ale instalacja stara czyli grawitacyjna jedna pompa za pompo założyłem zawór zwrotny sprężynowy po to ze jak pompa się wyłączy żeby grawitacyjnie nie szło z pieca w grzejniki pompa podłączona pod termostat pokojowy,może by coś tam przerobić ale brak pomysłów..... a dodam jeszcze jak grzejniki wystygną do minimum a termostat załączy pompę to ciężko to wszystko nagrzać,myślę ze to dlatego duzo spalam no ale co ty na to......
Gość Visitor1230 Opublikowano 26 Marca 2016 #11 Opublikowano 26 Marca 2016 No, zalezy jeszcze co tym ogrzawasz. Uzupelnij profil.
Robot16 Opublikowano 26 Marca 2016 Autor #12 Opublikowano 26 Marca 2016 Visitor jakies 200m kwadratowych+podłogowe kuchnia korytaz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.