Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Obieg Cieplej Wody...?

white90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jako, ze zamierzam wykonac instalacje co oraz cwu w domu, a wykonywac ja bede sam, mam pytanie odnosnie cwu.

A mianowicie jak na rysunku,mniej wiecej kociol ze zbiornikiem w piwnicy, centralnie nad nim rozlozone na parterze kuchnia i wc na dwie strony i tak samo na pietrze. Tak ze wszystkie pomieszczenia znajduja sie jedno nad drugim. 

I teraz tutaj moje pytanie:

Czy jezeli chcialbym nie montowac pompy obiegowej do cwu, to czy jezeli np ze zbiornika cwu z piwnicy wyjechalbym w pionie rura wiekszej srednicy do pietra a nastepnie zredukowal na mniejsze i doprowadzil do odbiornikow.(odleglosc od pionu z cwu max 3-4 mb do odbiornikow).To czy zbiornik zagrzeje wode w pionie wczasie podgrzewania wody w zbiorniku? Wydaje mi sie ze tak i wtedy nie musialbym montowac dodatkowej pompy do obiegu cwu.

Dobrze mysle?

post-67842-0-93679700-1458726719_thumb.jpg

Opublikowano

witam

Aby mieć ciepłą wodę w pionie musisz dołożyć rurę cyrkulacyjną. W Twoim przypadku cyrkulacja powinna działać grawitacyjnie czyli bez pompy. Pamiętaj o dobrej izolacji rur z ciepłą wodą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.