white90 Opublikowano 23 Marca 2016 #1 Opublikowano 23 Marca 2016 Witam wszystkich. Jako, ze zamierzam wykonac instalacje co oraz cwu w domu, a wykonywac ja bede sam, mam pytanie odnosnie cwu. A mianowicie jak na rysunku,mniej wiecej kociol ze zbiornikiem w piwnicy, centralnie nad nim rozlozone na parterze kuchnia i wc na dwie strony i tak samo na pietrze. Tak ze wszystkie pomieszczenia znajduja sie jedno nad drugim. I teraz tutaj moje pytanie: Czy jezeli chcialbym nie montowac pompy obiegowej do cwu, to czy jezeli np ze zbiornika cwu z piwnicy wyjechalbym w pionie rura wiekszej srednicy do pietra a nastepnie zredukowal na mniejsze i doprowadzil do odbiornikow.(odleglosc od pionu z cwu max 3-4 mb do odbiornikow).To czy zbiornik zagrzeje wode w pionie wczasie podgrzewania wody w zbiorniku? Wydaje mi sie ze tak i wtedy nie musialbym montowac dodatkowej pompy do obiegu cwu. Dobrze mysle?
majschi Opublikowano 24 Marca 2016 #2 Opublikowano 24 Marca 2016 witam Aby mieć ciepłą wodę w pionie musisz dołożyć rurę cyrkulacyjną. W Twoim przypadku cyrkulacja powinna działać grawitacyjnie czyli bez pompy. Pamiętaj o dobrej izolacji rur z ciepłą wodą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.