Robot16 Opublikowano 6 Lutego 2016 #1 Opublikowano 6 Lutego 2016 witam problem polega na tym ze kiedy termostat pokojowy wyłączy pompę CO to grzejniki i tak cały czas lekko grzeją, a dzieje się dlatego tak ze pompa przepuszcza grawitacyjnie jak temu zaradzić....
automatyk Opublikowano 6 Lutego 2016 #2 Opublikowano 6 Lutego 2016 to dobrze jak lekko grzeją przynajmniej masz komfort jedyne co możesz zrobić dla poprawy to sterownik który masz ustawić na histereze 0,1-0,25st i tyle
Robot16 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor #3 Opublikowano 6 Lutego 2016 Automatyk piszesz że dobrze a co w lato a co do sterownika chodzi ci o termostat pokojowy możesz jaśniej co by to mniało zminic napisz troszkę jasniej jak można...
automatyk Opublikowano 6 Lutego 2016 #4 Opublikowano 6 Lutego 2016 tak chodzi o termostat pokojowy a w lato palić kotłem ??????? :blink: :blink: :blink: jesli juz musisz to zakrecisz grzejniki albo zaworem odcinającym na grzejniki
Robot16 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor #5 Opublikowano 6 Lutego 2016 automatyk posiadam tylko zawór kulowy a może by wstawić za pompo CO zawór zwrotny klapowy lub podobny wtedy pewnie by po wyłączeniu pompy nic nie przepościł
automatyk Opublikowano 6 Lutego 2016 #6 Opublikowano 6 Lutego 2016 a to przepraszam myslałem ze , masz juz zawór jesli tak to załoz zawór zwrotny bez sprezyny albo ze sprezyną wetdy nie bedzie nic szło w grzejniki po wyłączeniu pompy
Robot16 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor #7 Opublikowano 6 Lutego 2016 dzieki AUTOMATYK mam jeszcze pytanie bojler mam podłączony zaraz z wyjścia pieca bez żadnej pompy czyli bojler grzeje grawitacyjnie i co się dzieje kiedy pompa stoi wtedy grzeje bojler ale kiedy pompa się włączy to wydaje mi się ze wyciąga z bojlera gorąco wodę, na zasilaniu bojlera nie posiadam żadnych zaworów czy jest jakiś sposób na to.............
automatyk Opublikowano 7 Lutego 2016 #8 Opublikowano 7 Lutego 2016 podłączanie grawitacyjne zasobników jest karkołomne jesli juc chcesz aby dzialało na gwawitacji ale nie działało jak pompa pracuje to zawór różnicowy taki z kulką ale po założeniu tego tez będziesz niezadowolony bo jak beda mrozy to pompa w domu bedzie pracować cały czas i zasobnik może sie nie zagrzać ja uznaje tylko jesden sposób czyli pompowy do tego sterownik na kotle ktory to ogarnia i swiety spokój mamy
Robot16 Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor #9 Opublikowano 7 Lutego 2016 dzięki dzięki wyjaśniłeś mi to dokładnie zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz AUTOMATYK jeżeli pompa przepuszcza po wyłączeniu w moim przypadku to gdybym podłączył za pompo bojler to wydaje mi się ze będzie grzał w obu przypadkach czyli po załączeniu pompy i po wyłączeniu czyli grawitacyjnie czy dobrze myślę..
automatyk Opublikowano 7 Lutego 2016 #10 Opublikowano 7 Lutego 2016 tak ale jak w kotle spadnie temperatura t z bojlera wyciagnie ci wode w najmniej odpowiednim momencie
Robot16 Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor #11 Opublikowano 7 Lutego 2016 AUTOMATYK u mnie jest jedna pompa czyli jak w piecu tak i w bojlerze a temperatura nastawiona to 52stopnie wystarczająca do ogrzania domku i wody w C.W.U czyli można by podłączyć bojler za pompo,tylko martwi mnie jedna rzecz pompa będzie miała lekko pchnąć w bojler czy grzejniki będą grzać.......
automatyk Opublikowano 7 Lutego 2016 #12 Opublikowano 7 Lutego 2016 no na zasonik trzeba wstawić zawór lub kryzę tak na fi 10mm lub zawór 1/2 i jeszcze połowie zakrecony i bedzie ok
Robot16 Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor #13 Opublikowano 7 Lutego 2016 Automatyk czyli trzeba przytkac zasilanie bojlera zaworem kulowym tak..
automatyk Opublikowano 7 Lutego 2016 #14 Opublikowano 7 Lutego 2016 no tak w przypadku kiedy podłaczysz wszytko pod jedna pompę
Robot16 Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor #15 Opublikowano 7 Lutego 2016 DZIEKI AUTOMATYK za wszystkie odpowiedzi......................................................
Robot16 Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor #16 Opublikowano 7 Lutego 2016 automatyk jeszcze jedno dyskretne pytanko temat z innej beczki powoli kończy się zima mam myśli co do wymiany mojej starej instalacji grawitacyjnej ale posiadam piec z podajnikiem, jak widzę u moich znajomych jak mają zrobioną instalacje na przykład w plastiku wszystko jak w bajce rurki cienkie, dwie lub trzy pompy po prostu super czysto ładnie itp.a moja instalacja grube rury nawet te co na wyjściu z pieca mają coś z 7,10 cm pajęczyna tylko czy to coś zmieni.
automatyk Opublikowano 7 Lutego 2016 #17 Opublikowano 7 Lutego 2016 no zmieni oczywiscie bedzie jako to pisałes jak w bajce pięknie i ładnie i poza tym nic
Robot16 Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor #18 Opublikowano 7 Lutego 2016 No dziekuje ci czyli zrozumiałem że to tylko wydatek kasy jeszcze raz dzieki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.