Mario1969 Opublikowano 7 Lutego 2016 #26 Opublikowano 7 Lutego 2016 Romku edytowałem swój post za czym napisałeś swój. dopisałem "stary niedźwiedź mocno śpi" taka jest prawda. Dalsza część piosenki też adekwatnie ma się do tego co w kotle się dzieje "my się go boimy". Jak Tobie się, żarzy w kotle bez dostępu powietrza to mamy w czystej postaci tlenek węgla popularnie zwany czadem. Wolę mieć płomień niż żarzenie.
Roman1957 Opublikowano 7 Lutego 2016 #27 Opublikowano 7 Lutego 2016 Ideałem by prawdopodobnie było gdyby cały czas w okolicach palnika był ogień, ale tak nie jest...Cały czas jest podawane powietrze przez otwory powietrza wtórnego, ciąg w kominie mam duży, zastosowałem regulacje ciągu poniżej wejścia czopucha do komina, aby regulować w razie potrzeby, ale ręcznie.
Mario1969 Opublikowano 7 Lutego 2016 #28 Opublikowano 7 Lutego 2016 Romku piszesz że dmuchawa ustawiona na 25W przesłona 1/3 czyli dajmy na to 8W mocy więc 10% całkowitej. Czyli w godzinę jej pracy pompuje 23m3 powietrza. Do spalenia 15kg węgla potrzeba od 105 do 135m3 powietrza. Zasyp twój się pali ponad 20 h , dmucha pracuje produktywnie w tym czasie 3-4 godziny (dodając nieszczelności bo są), a kociołek śpi przez kilkanaście godzin. Dłuższy czas pracy dmuchawy jest stratą. Romku zgroza robisz nadciśnienie i masz podawane powietrze wtórne. O nieszczęście nie trudno chyba,że powietrze wtórne podawane jest dmuchawą . RCK przy dmuchawie. Romek należą się Tobie niezłe zj..bki.
Roman1957 Opublikowano 7 Lutego 2016 #29 Opublikowano 7 Lutego 2016 Romku piszesz że dmuchawa ustawiona na 25W przesłona 1/3 czyli dajmy na to 8W mocy więc 10% całkowitej. Czyli w godzinę jej pracy pompuje 23m3 powietrza. Do spalenia 15kg węgla potrzeba od 105 do 135m3 powietrza. Zasyp twój się pali ponad 20 h , dmucha pracuje produktywnie w tym czasie 3-4 godziny (dodając nieszczelności bo są), a kociołek śpi przez kilkanaście godzin. Dłuższy czas pracy jest stratą. Romku zgroza robisz nadciśnienie i masz podawane powietrze wtórne. O nieszczęście nie trudno chyba,że powietrze wtórne podawane jest dmuchawą . RCK przy dmuchawie. Romek należą się Tobie niezłe zj..bki. Postraszyłeś mnie, jedną stroną w tym modelu jest powietrze właśnie podawane przez dmuchawę a z drugiej jest otwór z regulacją! Nawet zastanawiałem się dlaczego jest to tak zrobione!
Mario1969 Opublikowano 7 Lutego 2016 #30 Opublikowano 7 Lutego 2016 Wojciechu jestem taki, że nie będę polemizował z osobą, która jest mądrzejsza od mojej osoby. 3j.m.H2O w 10 j.m. C niech będzie ok.
MIQ Opublikowano 8 Lutego 2016 #31 Opublikowano 8 Lutego 2016 Ja dodam tylko, że to przeliczanie mocy dmuchawy sterowanej fazowo na jej wydajność nie jest w żaden sposób miarodajne. Proponuję sprawdzić charakterystyki wentylatora promieniowego. Zależność nie jest liniowa. A wyliczanie na podstawie tego ilości tłoczonego powietrza bez znajomości oporów, które ma do pokonania dmuchawa, jest czystą mniemanologią.
Mario1969 Opublikowano 8 Lutego 2016 #32 Opublikowano 8 Lutego 2016 MIQ to na potrzeby programu - tłumaczenie na "chłopski rozum" tak to "mniemanologia stosowana".
MIQ Opublikowano 8 Lutego 2016 #33 Opublikowano 8 Lutego 2016 No to może przyjmij, że Roman ma tę dmuchawę tak ustawioną, że jednak nadciśnienia w kotle nie wytwarza? DS-owcy często zostawiają minimalną szczelinę w klapie PP, na tzw. "zapałkę". Wtedy też tylko się żarzy, a nie pali. Widzisz jakieś analogie?
Roman1957 Opublikowano 8 Lutego 2016 #34 Opublikowano 8 Lutego 2016 Romku piszesz że dmuchawa ustawiona na 25W przesłona 1/3 czyli dajmy na to 8W mocy więc 10% całkowitej. Czyli w godzinę jej pracy pompuje 23m3 powietrza. Do spalenia 15kg węgla potrzeba od 105 do 135m3 powietrza. Zasyp twój się pali ponad 20 h , dmucha pracuje produktywnie w tym czasie 3-4 godziny (dodając nieszczelności bo są), a kociołek śpi przez kilkanaście godzin. Dłuższy czas pracy dmuchawy jest stratą. Romku zgroza robisz nadciśnienie i masz podawane powietrze wtórne. O nieszczęście nie trudno chyba,że powietrze wtórne podawane jest dmuchawą . RCK przy dmuchawie. Romek należą się Tobie niezłe zj..bki. Po przespanej nocy odpowiem, bo wczoraj zostałem tym wszystkim zaskoczony. Z kąt wiesz, że mam nadciśnienie w kotle, z teorii, a praktyka swoje, nigdy przez 13 lat palenia nie miałem zakopconej, zaczadzonej kotłowni, kocioł czyszczę bez jego wygaszania tylko wyłączam dmuchawę. Wiem licho nie śpi. Z tego forum dużo się dowiedziałem i szczelność kotła jak i jego wydechu, doprowadzenie do kotłowni powietrza świeżego, mam to zrobione bardzo poprawnie, a nawet powiem jak książka każe! Kociołek nie śpi, co 15 minut są tak zwane przedmuchy 4 sekundowe( można inne wartości ustawić na sterowniku, ale wg. mnie to najlepsza opcja). Dodam, kocioł tak był swego czasu produkowany fabrycznie, to nie ja w nim cokolwiek przerabiałem! MIQ masz racje na klapce była zostawiona i to widać gołym okiem, że celowa mała szpara ze skosa! Chciałbym tu nadmienić, że bardzo dużo z korzystałem z rad kolegi Emus. Pozdrawiam wszystkich.
Robocik Opublikowano 12 Marca 2018 #35 Opublikowano 12 Marca 2018 U mnie KWP21 kupiłem w promo, jak Wenus wchodził lub zaraz miał wejść... W dobrej cenie miałem sterownik zPID oras Regulusa :) Ps Sprawdzałem, drzwiczki pochyłe lipa, lepsze w KWP bo standard i krótko do paleniska oraz także jakby wyżej :) U mnie pomniejszony wkładem ceramicznym bo wyszło spore przewymiarowanie, dom około 180 plus sufity 2,8-3... Drzewo zdecydowanie lepiej miarkownikiem, węgiel zależy od jakości... Ale na miarze zawsze ciut dłużej...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.