CooleR Opublikowano 6 Lutego 2016 #26 Opublikowano 6 Lutego 2016 DJ, masz ogrzewanie połogowe? wstaw zdjęcie swojej kotłowni tu na forum w odpowiednim temacie to uzyskasz odpowiedź, koledzy przyjdą z pomocą. co do sposobów podniesienia temp powrotu tu na forum są podane już wszystkie. osobiście uważam że połączenie obiegu grawitacyjnego z obiegiem wymuszonym jest problematyczne i zdarzają się instalację (w tym i moja) gdzie to źle pracuje, dlatego zrezygnowałem z zaworu 4D (leży na półce)
DJBART Opublikowano 6 Lutego 2016 #27 Opublikowano 6 Lutego 2016 I tu właśnie zapaliła się u mnie czerwona lampka. Nie mam ogrzewania podłogowego. Schemat wygląda tak:
nex1983 Opublikowano 6 Lutego 2016 #28 Opublikowano 6 Lutego 2016 Powrót z grzejnika powinien wracać przez czterodrogowke , a bojlera bezpośrednio jak najbliżej pieca. Ty jak widać masz tylko 3 drogowy, powrotu z grzejników już Ci nie miesza na powtórne zasilanie tylko wszystko wali na piec. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie
nex1983 Opublikowano 6 Lutego 2016 #29 Opublikowano 6 Lutego 2016 Nie chciał bym Cię wprowadzać w błąd ale wydaje mi się a nawet jestem pewien że dlatego masz taka różnice między zasilaniem a powrotem ze powrót z grzejników idzie bezpośrednio na piec a nie przez zawór 4d. Zobacz ten schemat i potraktuj podlogowke tam narysowana jak swoje grzejniki. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20672-nowe-aktualizacje-dla-sterowników-kotłów-defro/?p=239991
inmar Opublikowano 7 Lutego 2016 #30 Opublikowano 7 Lutego 2016 DJ, przez włączenie cwu na stałe nie osiągniesz żadnych oszczędności. na innym wątku podałeś swoje nastawy podawanie 10 sek/40 sek przerwy, to również nie jest oszczędność. czy nie lepiej znaleźć przyczynę niskiej temp powrotu? Ja w opcji mam pompę CWO równolegle z pompą ogrzewania domu priorytet dom.Jeśli ustawię dom,to bojler nie jest ogrzewany.Ktoś wyłącza ręcznie pompę bojlera czy inaczej sobie z tym radzicie ? Mam spore spalanie i szukam pomysłu na to,Ochronę powrotu mam załatwioną przez HZP.
CooleR Opublikowano 7 Lutego 2016 #31 Opublikowano 7 Lutego 2016 ale że jak, c.o. pracuje i jak braknie cwu to włącza się pompka cwu i pracują razem? ja mam zawsze ustawione priorytet cwu, brakuje wody to kocioł grzeje tylko cwu, jak ją zagrzeje to się wyłącza i włącza c.o. przy takiej konfiguracji nie ma możliwość że cwu nie osiągnie ustawionej temp.
inmar Opublikowano 7 Lutego 2016 #32 Opublikowano 7 Lutego 2016 CWO mam nawet za gorące,zadana jest 40 st,wskaźnik na bojlerze pokazuje tak koło 48st,ale woda z kranu leci bardzo gorąca.Czujnik w stojącym bojlerze jest na środku i pewnie ta niższa temperatura tam jest a na górze już gorąca.Wolałbym mieć niższą temperaturę,ale niżej jak 40 stopni nie ma w ustawieniu pieca. Co do pytania to mam pompy równolegle pracujące,ale pompa bojlera raczej się wyłącza po osiągnięciu zadanej temperatury.Mam bojler 300 litrów,ale zapotrzebowanie jest tylko na 3 osoby.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.