Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ile "węgla" W Węglu

Mario1969

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tą wyższą wartością opałową mógłbym dyskutować. Jeżeli ten półkoks powstanie z węgla typu 31 i 32, to zgadzam się z tym, że podczas odgazowania ulega zwiększeniu procentowa zawartość czystego węgla, natomiast wzrasta również procentowa zawartość popiołu i innych zanieczyszczeń oraz wilgoci (sama struktura tych typów węgla jest bardziej podatna na absorpcję wilgoci z otoczenia), a zawartość siarki ulega niewielkiemu zmniejszeniu do mniej więcej 0.7%. Pozostaje również 5% części lotnych, więc łatwo wyliczyć kaloryczność, przyjmując zawartość zanieczyszczeń i wilgoci w granicach do 20%, części lotnych 5% - pozostaje 75% czystego C. 75%x33Mj/kg=24.75Mj/kg z dopaleniem części lotnych w porywach do 26Mj/kg. Jeżeli gdzieś się mylę, proszę o poprawienie mnie.

Żeby nie być gołosłownym, poniżej jest przykład takiego prostego koksu, którego parametry są na poziomie węgla z Piasta, Ziemowita i węgla rosyjskiego:

http://www.kinvestments.pl/pl/oferta/koks/przemyslowo-opalowy/20-40-mm-p213

Opublikowano

Z tą wyższą wartością opałową mógłbym dyskutować. ,,,,

,,,, Jeżeli gdzieś się mylę, proszę o poprawienie mnie. ,,,,

Na pierwszy rzut oka wszystko jest w porządku.

Moja jedyna uwaga do Twego posta odnosi się tylko, co do zawartości wilgoci w przetworzonym termicznie węglu.

Nie mam pojęcia na temat technologi wytwarzania tego "błękitnego węgla", ale gdyby schłodzenie przetworzonego termicznie węgla następowało poprzez zastosowanie metody suchej, oraz przy odpowiednim konfekcjonowaniu produktu końcowego, to wilgotność całkowita "błękitnego węgla" może być bardzo niska.

Z danych, które udało mi się znaleźć w sieci wynika, że "błękitny węgiel" będzie miał wartość opałową 28 MJ/kg a zawartość popiołu w graniczch 5% -10%.

O zawartości wilgoci nic nie znalazlem.

źródło:  http://iati.pl/?aam_media=970

Jest to prezentacja, jaką zapewne wielokrotnie używał  obecny dyrektor ICHPW, w ramach prezentacji nowego bezdymnego paliwa.

Przesiedziałem wczoraj parę godzin przed ekranem komputera, by znaleźć coś na temat "termicznego uszlachetniania węgla".

Nie wiem, czy pod tym określeniem kryje się tylko częściowe odgazowywanie węgla, czy też wchodzą jakieś "dodatki" uszlachetniające gotowy wyrób.

źródło: http://iati.pl/blekitny-wegiel-wywiad-z-dr-inz-aleksandrem-sobolewskim-dyrektorem-instytutu-chemicznej-przerobki-wegla-w-zabrzu/ 

Opublikowano

Załóżmy,że parametry węgla spełnią nasze oczekiwania,cena będzie przystępna(?)

Niestety,otworzą się szerokie możliwości dla sprzedawców "polewaczy"...

Opublikowano

Kolanin powiem tak, jeżeli towar będzie odpowiednio zapakowany (oczywiście za to opakowanie zapłacimy), to nikt nie będzie tego gotowego produktu "uszlachetniał".

Sam w grudniu ubiegłego roku, w celach poznawczych zakupiłem niedużą ilość kompozytowego paliwa formatowanego pod handlową nazwą VARMO Home PREMIUM.

U autoryzowanego sprzedawcy (a jednocześnie producenta kotłów),  napoczęte palety z papierowymi workami znajdowały się pod zadaszeniem.

Opublikowano

VARMO Home PREMIUM. i jak??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.