Dominik2104 Opublikowano 28 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Witam. jestem posiadaczem kotła KELLER DUAL 15kW na ekogroszek ze sterownikiem TECH'a EL-480zPID oraz regulatorem pokojowym KELLER kel 162116. FOTO: Mój problem jest taki, iż mam ustawioną temperaturę zadaną C.O 60st, a dogrzewa się max do 61st. wentylator non stop chodzi, czasami powoli,czasami szybciej. moje pytanie brzmi: czy piec nie powinien się dogrzać o kilka st więcej niż zadana a wentylator powinien się wyłączyć? Jeśli będzie potrzeba porobię dodatkowe zdjęcia instalacji, spalanego paliwa etc.Proszę o wyrozumiałość gdyż jestem zielony w tych sprawach. :)Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź,Dominik.
audilhr Opublikowano 28 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Witaj tak ma być kolego sterownik z pid tak działa ze piec pracuje cały czas oscylując koło temp. zadanej zwiększając lub zmniejszając swoją moc. Natomiast zatrzymanie wentylatora nastąpi wtedy gdy temp. na piecu urośnie 5 stopni ponad zadaną wtedy sterownik przejdzie w tryb nadzoru.
Dominik2104 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 28 Stycznia 2016 a jest możliwość, że temperatura sama podbiła się o te kilka stopni i wentylator się wyłączył ? miałem taką sytuację w tym roku.
awiator Opublikowano 28 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 28 Stycznia 2016 To może się zdarzyć np. Gdy kocioł się dogrzewa czyli akurat chwilowo zaczyna pracować z większą mocą i w tym czasie nastapi odcięcie odbioru ciepła np. przez zamknięcie zaworów termostatycznych na grzejnikach (właśnie pomieszczenia osiągnęły właściwą temperature)
Dominik2104 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor #5 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Mam jeszcze taką sytuację, że zawór który jest podłączony pod sterownik jest otwarty (automat) gdy pompa od C.O nie chodzi i mam grzejniki w domu ciepłe. to normalne ?
audilhr Opublikowano 28 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Tak to normalne bo temp. na zaworze ustawiasz na sterowniku taką jaka ci jest potrzebna nie jest on uzależniony od pompy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.