tomwil32 Opublikowano 25 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Witam posiadam kocioł firmy dworek zpt eko III http://www.dworekbis.pl/35-Kociol-ZPT-EKO-III.htm jest na sterowniku firmy tech st 709 ND Mam problem z ustawieniami tego kotła a mianowicie robia nonstop sie spieki juz niemam miejsca gdzie to wywalać, ustawienia: czas podania 13s przerwa podania 90s siła nadmychu 30% ---- czas potrzymania 14s przerwa potrzymania 5 min siła nadmuchu 50% przerwa nadmuchu 5 min czas nadmuchu 120 s ---- histereza kotła 3 *C pompa podlogowki chodzi caly czas a co do zadanej wentylator mam odkryty na ok 2 cm i jest problem ze spiekami a jak dam wiekszy odstep czasu to spada temperatura a na podtrzymaniu jak jest to na 5-10 min. najgorsze jeszcze ze codziennie trzeba czysci sciany boczne i półki bo tyle popiolu i sadzy masakra. Eko groszek mieszam z miałem proporcja 1:2 (jeden groch i 2 mialy) Pomożcie mi prosze bo juz sily niemam. Dodatkowo nad paleniskiem mam zamieszczony deflektor zeliwny ok 15-20 cm niewiem czy to wogule zdaje egzamin.
astan67 Opublikowano 26 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zbyt duży czas podawania i przerwa razem postaraj sie zamknąc w 60 s.Wentylator zakryj max. 2/3. Spieki to sprawa małej dawki powietrza. Zacznij od krótkich czasów podawania przy dobrym opale 3-7 s. kiepski max u mnie na brunatnym 12-14s. przerwa do 60s czyli 3/57 itp. u mnie z PID jest 2/35 i 7/120. Kolejna zabawa to nadzór - musisz obserwowac kiedy przechodzi i jak długo trwa - ma jedynie utrzymać palenisko z żarem ale nie palić się. Często w tym momencie albo przedmuchuje opał i spada poziom paleniska lub przesypuje albo ustawia wysoko górkę. Po takiej sytuacji jesli kocioł znów ma dogrzać pomieszczenie zaczyna mocniej i częsciej dmuchać ale też i pchać paliwo, powstają wtedy spieki i niedopalony węgiel. Inne zjawisko znane mi juz w tych sterownikach to praca dmuchawy podaje dmucha 1% a pracuje na max. albo odwrotnie. Nigdy nie jestem pewien jak pracuje. Sterownik TECH podobno najlepszy u mnie ST580 z PID problem jest zawsze jak jest zmiana temp. zewnetrznej powyzej 15 st. Kontakt i opis problemów na tak profesjonalnym producencie nie robi wrazenia. Znając zasadę pracy tych sterowników nie radzą sobie z obniżaniem temperatury z pogodówki i pokojówki razem - tragedia. Powodzenia
tomwil32 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 26 Stycznia 2016 u mnie na tyle lipa ze czas podawania zaczyna sie od 5 sekund a jest do 90 s dmuchawe mam przykryta na 2/3. a co do deflektora to tak naprawde jest potrzebny czy do olać ? od czego moga sie robić sadza i popiol ktory musze odziennie czyscic piec ?
astan67 Opublikowano 26 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 26 Stycznia 2016 serwisowo zablokowany. Dworek to lubi. Czyli przerwa dłuzsza. Dmuchawa otwarta niech bedzie na max i zmniejszaj powoli z elektroniki. Defektor potrzebny jest bardzo przy rusztach ale i rozprowadzenie ciepła w kotle jest lepsze. Sadza powinna być nie czarna lecz szara lub brąz ciemne, jesli masz tego duzo to może faktycznie ten opał jest kiepski. Zobacz w zasobniku jak pochodzi trochę to ruski wegiel ma duzo siary wiec bedzie aż złoto w zasobniku :-) Praktiker!!!.
tomwil32 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor #5 Opublikowano 26 Stycznia 2016 czyli deflektor zostawic a co z ustawieniami na podytrzymaniu ?? jaki powinnien byc przerwa i praca ale przedewszystkim praca wentylatora ?? dziekuje za okazana pomoc :)
astan67 Opublikowano 31 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 31 Stycznia 2016 podtrzymanie ustawia sie minimalnie tak by zar w piecu utrzymał sie i nie przesypywał ani opadał czyli niezbyt duzy podmuch.
tomwil32 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor #7 Opublikowano 6 Lutego 2016 witam niestety mam dalej problem ze spiekami yhhh nie wiem kombinowalem wszelkie nastawy czytałem ów i tam że to też może być wina palnika ja mam ekoenergie 2 generacji 25 kw deflektor mam zeliwny okragly znalazlem gdzies jeszcze deflektor tylko do palnikow ekoenergie niewiem czy by cos to pomoglo spieki robia sie na okolo palnika i wypycha je do popielnika niepomogly czasy ani nastawy dmuchań jak dalem mniej powietrza to byl spieki brazowe jak za duzo to czarne a niby palnik jest do typowo spiekajacych sie groszkow niewiem co robić pomozcie prosze :(
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.