Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana Kotła Kamen

jerzy2281

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dmuchawa wywala opał w komin

Tak ,powietrze wtórne/no ,powiem że nie potrafię tego nadal zrozumieć/ ma regulację obustronną .Mógłbym przedstawić dane tego pieca ,tylko nie wiem czy uda się mi przesłać skaner/nie mam wprawy/,nie jest to reklama ,ot po prostu bywając w sklepach,hurtowniach z nawyku zbieram instrukcje ,oferty,no wszystko to co oferują w sprzedaży.Koledzy ,to na jaki powinienem się zdecydować piec 15KW czy 20KW ,możecie coś mi zasugerować?.Już zastanawiałem się nad przeróbką instalacji ,ale wyczytałem ,że żeliwne grzejniki też mają swoje plusy /dłużej się nagrzewają i dłużej trzymią ciepło/.post-59089-0-30755500-1453794342_thumb.jpgpost-59089-0-14318900-1453794371_thumb.jpg

Opublikowano

Najlepiej z podajnikiem Iskra plus 17kW,spełniający normy emisji spalin w 5 klasie.

Jeżeli jednak nie możesz z różnych względów kupić  kotła z podajnikiem to KSGW 15kW z rusztem sztabkowym żeliwnym z przegarniaczem bez dmuchawy.

Dołożysz trochę szamotu w rejon palnika i w zupełności wystarczy na Twoje 140m2.

Osobiście większego nie kupowałbym ale decyzja należy do Ciebie.

Opublikowano

Jeżeli nie wiesz czy większy czy mniejszy, bierz mniejszy :) Ja nową instalacje tworzyłem i wstawiłem żeliwniaki :)

Opublikowano

No ,to już wiem co brać .Opinie co do wielkości pieca  są zbliżone, 2O KW pewno byłby za duży ,tak jak i ten obecny .Dzięki za wskazówki ,na pewno będzie ten 15 KW ,bez dmuchawy  z przegarńiaczem .dodatkowy plus nieduża odleglość transportu i bliski serwis. Dzięki za wszystko.

Opublikowano

Może się mylę, ale sprawdz ten kalkulator:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/16rl nie widziałem Twojego domku, ale popraw co jest źle i Ci wyjdzie.

Mi wyszło na szybko 12kW

Jakie temperatury utrzymywałeś na piecu 20kW?

Opublikowano

Ja już zadałem to pytanie o temperatury.  Jerzy odpowiedział że 50-55 dla 21 st .

Spiochu jeden przeczytaj temat od początku.

Jerzy potrafił w 20KW zutylizować 40-50kg węgla na 150m2 . Kocioł 15KW bez przeróbek przy poprawnej pracy potrzebuje  2,2-3 kg węgla na godzinę czyli więcej jak obecny.

Opublikowano

Jerzy weźmiesz, co uważasz wątku kotłów podajnikowych na 400m2 nieocieplonego domu wykorzystano ostatecznie kocioł o mocy 25kw,

Widzisz zależność ty  150m2 -15kw

400m2- 25kw.

Masz w żeberkach 130szt po 130w mocy przy temperaturze 70stC ok 17KW. Paląc wcześniej na 50-55 stC osiągałeś procentowo mniejszą sprawność kaloryferów odpowiednio dla 50stC -10kW dla 55stC -12kw.

Sprawność kamena w stosunku do kaloryferów to 50-60%, a wykorzystanie mocy węgla +- 45% ( to właśnie to kiszenie). Zmienisz kociołek na 15 kW to nie możesz dolniakiem działać na 50-55 stC, ale od 65 .

Mniejszy kocioł o 25% ale temperatura musi być wyższa więcej niż 25% (zamienił stryjek siekierkę na kijek). Zawsze jest wyjście otworzyć okna lub kisić opał. Można też przepalać , jednak to rozmija się z zakupem DS-a.  Zrób OZC  Koszt 350-500 zł. będziesz pewny co do mocy kotła lub Podałem Tobie link wg którego w 20 minut obliczysz zapotrzebowanie KW domu. Krok po kroku każde pomieszczenie które później zsumujesz. http://www.regulus.com.pl/kadobcan/doborcanal.html , a dlaczego nie podajnikowy np Skam 12 mogący ponoć okresowo wyciągać moc 15

Opublikowano

Uch koledzy ,znowu robi mi się mętlik w głowie.Sugerując się wypowiedziami ,poradami ,wielkim prawdopodobieństwem jest to ,że w kotłowni będzie stał kocioł nie większy od 15KW.Uważam ,a może się mylę ? ,że w kotle powinien płomieniem się spalać opał ,żarzenie ,kiszenie opału to tylko chyba w końcowej fazie dopalania.Wiem że dolniaki muszą mieć odpowiedni sort węgla .W ub.roku ,w moim kotle zamontowałem z szamotki palnik tego forumowicza z muratora D.Pietii ,węgiel miałem groszek 3 t . paliłem bez wygaszania .Spaliłem ok.2.5t ,no ale wiadomo zima była ciepła ,za to w domu 23-24st.Z węgla pozostawał w małej ilości popiół jak mąka ,więc myslę ,że kaloryczność miał wysoką.W tym roku to masakra ,dość że żona kupiła orzech ,to wiaderko poiołu jest cięższe od wiaderka węgla .Szlaka ,jakieś niedopalone płytki ,kamienie.Co chwila trzeba rusztować ,daje płomień ale taki jakiś z niego tłusty ,jakbym palił nasączoną ropą szmatę .Tak sobie myslę ,że kocioł max.15 KW +dobry sort opału załatwi mi problem.Dobrze ,że powstało to forum ,przynajmniej ludzie coraz to mniej błędów popełni i będą świadomi zakupów.Kuzyn -nowy dom ,b.dobrze ocieplony ,różne bajery ,160m2 ,a w Bielsku-B w sklepie firmowym wcisnął mu sprzedawca 3,5 kubikowy kocioł ,niewiem ile to ma KW ale co najmniej taczka węgla wchodzi/tak mu doradzili w sklepie ,tu są góry ,dłużej zimno trzyma ,zima zawsze dłuższa,wez pan ten na dłużej będzie się plić.No i pali ,ale więcej z pieca wychodzi niedopalonego węgla.A ck do pieca z podajnikiem ,ma swoje plusy i minusy ,już ja tam wolę częściej zachodzić do kotłowni ,a to na papieroska ,a to przed zrzędliwą kobietą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.