erni1981 Opublikowano 18 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Witam wszystkich, Bardzo prosze o porade w sprawie doboru instalacji CO/CWU. Bedzie to dom nowo budowany - jednorodzinny 123 m2 powierzchni uzytkowej. Planowane zrodla ciepla to piec gazowy kondensat + kominek z plaszczem wodnym. Ogrzewanie podlogowe na calosci. 1) Chcialbym zastosowac bufor ok 1000L jednakże wacham sie nad typem zbiornika. Wyczytalem ze standardowe zbiorniki z 2 wezownicami (CO i CWU) oferuja niski komfort CWU. Czyli jak rozumiem aby zapewnic sobie wygodny dostep do cieplej wody w kranach nalezy zastosowac zbiornik kombinowany z 2 wezownicami? 2) Jak to rowniez wyglada w przypadku gdy nie dogrzewamy kominkiem (okres letni)? Czy wtedy piec gazowy musi nagrzac caly bufor aby miec ciepla wode do CWU? 3) Czy kominek o mocy 15kw (lechma) da rade w miare szybko naladowac bufor i zapewnic komfortowe CWU? Pytania zapewne banalne dla profesjonalistow - ja niestety nie znam sie zbytnio na tym :) dziekuje i pozdrawiam
automatyk Opublikowano 18 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 18 Stycznia 2016 łączenie kominka i gazowego w tak małej istalacji nie jest dobrym rozwiazaniem przy tak małym domu to gazowy plus kominek prawdziwy czyli bez płaszcza taki szamotem i dopalaniem gazów to gwarantuje że będziesz sie cieszył ogniem a nie czarna szybą a jeśli juz sie zdecydowałes na taki krok ze chcesz kominek i gaz to żaden bufor tylko kocioł pracuje jako wspomaganie ogrzewania czyli szeregowo z kominkiem a jak w kominku ciemno to prauje niezaleznie grzejcac w domu co potrzeba taka konfiguracje mozna zrobić na kotle CGB wolf a to juz twój wybór czy zostawimy układ otwarty czy zamknięty ale przy zakmnietym to trzeba zainstalować kominek z wezownicą schaładzjacą i tyle w temacie
erni1981 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 19 Stycznia 2016 dziekuje za odpowiedz. czyli budowanie takiej instalacji mija sie z celem? wydawalo mi sie ze opcja z buforem jest najbardziej "ekonomicznym" dzisiaj rozwiazaniem - cieplo jest magazynowane.
automatyk Opublikowano 20 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 20 Stycznia 2016 to wogole nie ma sensu ,jak pisałem Wolf ma swojej ofericie kocioł ktory mozna tak skonfigurować i wtedy zamiast buforu jako np 1000 l wstawia sie coś małego np 200-300l ktory robi jako sprzegło a kocioł pobieraz niego wodę jesli temp jest powyzej 30st (lub tak jak ustawisz ) i dogrzewa tą wode gazem (jesli potrzeba) i przesyłą ja do grzejników podłogówki czy ładowania zasobnika ,jesli w kominku zgaśnie to wtedy to kocioł automatycznie pomija buforek i pracuje jakby kominka i buforka nie było natomiast uwazam osobiście że lepiej załozyć kominek bez płaszcza a spaliny prowadzić przez bufor (rozwiązanie kominków III generacji )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.