Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Ustawieniem Pieca Galmet Kwdp16Kw St-480 Zbyt Wysoka Temp W Podtrzymaniu


pawelj86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bardzo proszę o pomoc w doborze optymalnych ustawień dla pieca ,gdyż mam takie ustawienia dla wody użytkowej , grzejniki ustawione na ok 22 st, i podłogówka

 

temp zadana co 63 st

woda użytkowa 40 st

 

czas podawania : 40 s

przerwa podawania : 90 s

dmuchawa :10% siła nadmuch

 

podtrzymanie

podawanie : 40 s

przerwa podawania :12 min

wentylator praca : 40s

przerwa went : 6min

 

piec szybko nabiera temp i przechodzi w podtrzymanie natomiast ciągle temp wzrasta i niekiedy zdarza się że aż musi się wyłączyć bo jest za duża temperatura wspomnę że pale czeskim ekogroszkiem a powierzchnia do ogrzanie to 120 m2 parterówka dobrze ocieplona

Opublikowano

Jak ma nie wzrastać jak ty podajesz 40 sekund masakra

Opublikowano

I tu i tu.

Opublikowano

ok zmniejszyłem po 10 s i zauważyłem poprawe co do temp ale zaczeły się robić spieki proszę pomóżcie bo więcej czasu spędzam w kotłowni niż w domu

Opublikowano

Obniż jeszcze po 15 sec. Podawanie.

Opublikowano

Tak. To nie jest kolczyk kreta który ma rosnąć i rosnąć. Jeśli do masz dobrze docieplony to masz bardzo mocny piec do powierzchni. To co napisałem myślę że będzie na początek. A później jeszcze trzeba będzie regulować. Przykładowo ja ogrzewam 170m2 (200m2 podłóg) piecem 15 kw. A w dwu stanie pale 10 sec

Podawanie 90 Przerwy.

Sprawdź temat: Galmet Kwp2 16 Kw Jakie Najlepsze Ustawienia

Opublikowano

a jak z siłą nadmuchu w trybie praca i nadmuch w trybie podtrzymania czy w tym trybie rozbić to na polowe miedzy podawanie i w trakcie podawania po 40s??

Opublikowano

galmety głównie mają sterowniki firmy elster. są to dobre automaty i z tym sterownikiem techa co ma kolega Paweł mają nie wiele wspolnego. najlepiej doradza ci posiadacze tego stera. jednak , widać gołym okiem ,że ustawienia są dużo przesadzone. podawanie ustaw stosunkiem 1 do 7 ,czyli 5 s pod. 35 przerwa . do tego ustawienia ustaw wiatr ok 25% mocy dmuchawy +/- 5%. jeżeli będzie dalej za dużo rozciągnij przerwę . podtrzymanie ustaw 10s podawanie i 30min przerwa. powodzenia

Opublikowano

koledzy a co ze spiekami straszne się robią i spadaja do poielnika jak mała pięść

Opublikowano

jeżeli da się je bez problemu ręką rozkruszyć na popiół to nie ma się czym przejmować

Opublikowano

a ile średnio piec powinien pracować na podtrzymaniu i o ile większą temp powinien osiągnąć a i zauważyłem że kopczyk się robi przed przejsciem w stan podtrzymania (czyli podaje dobrze) ale jedyne co to tak kupka niejest cała żarem i tu może być problem co radzicie??

czopuch mam uchylony na 45 st a dmuchawa na 12 %

Opublikowano

Ile Bedzie pracował w podtrzymaniu to zależy od odbioru w domu. Im cieplej na zewnątrz to odbiór mniejszy i w podtrzymaniu będzie dłużej, im zimniej tym krócej. U mnie w podtrzymaniu jest od 25-50 min w zależności o której pisałem wyżej. Czopuch otwórz na full, po co go przymykasz.

Opublikowano

Może za szybko podajesz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.