adamc90 Opublikowano 11 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 11 Stycznia 2016 witam mam mega duzy problem z tym jak ustawić podajnik do pieca, w sumie chcialbym zeby ktoś z Was wytlumaczył mi jakimi zasadami kierować się w tym temacie. Podam Wam na poczatku wszelkie dane związane z piecem oraz dotychczasowymi ustawieniami sterownika : Piec Brastal 25 kW powierzchnia domu ok 180-190m2 dom z lat 70 bez docieplenia ustawienia sterownika ( sterownik WRT - 14 histereza : 1temp. pompy co 39 hisereza cwu 1w pracy podajnika wyswietla : PodP przerwa podajnika 214czas blokady 080nczas przepalania 203przerwa przepalania 090nnadmuch opoznienie 20nadmuch obroty 4 i na tych ustawieniach piec pracowal w ten sposob, że na rusztach zbierał się jedynie popiół oraz posklejany żużel, a całe palenie odbywalo się mniej wiecej w miejscu gdzie konczą się szuflady od podajnika, a zaczyna komora pieca, poza tym zuzycie miału było moim zdaniem bardzo duże, dzisiaj znalazlem na tym forum ustawienia dla powiedzmy podobnego domu do mojego : histereza 1st.temp. pompy CO 40st.histereza CWU 1st.praca podajnika 20przerwa podajnika 40 czas blokady 80nczas przepalania 120przerwa przepalania 90nnadmuch opóźnienie 20nadmuch obroty 1temp. ustawiona na 55 stopni. i po wprowadzeniu tych ustawien piec, a dokladniej jego ruszt wypełnił się praktycznie po same drzwiczki miałem, który ladnie się żarzy, jednak moim zdaniem piec nie nadążał przepalać tego co mial na rusztach, a moim zdnaiem podajnik ciągle dokladal nowe porcje miału, który w końcu nie zmiescilby się na rusztach. Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc, bo na konkurencyjnym forum.. niestety nikt mi w zaden spsoob nie pomogł... Pozdrawiam Adam ! :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.