karoka65 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #26 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Jeśli masz normalną przekładnię 1:1 i sypiesz eko groszek powinno iść około 0,32 do 0,34 Może macie zamontowane szybsze przekładnie ?
ManiekZ Opublikowano 17 Stycznia 2016 #27 Opublikowano 17 Stycznia 2016 a jeszcze piec podaje 4 razy do zadanej temperatury A jakie dałaś ustawienia? Jak masz ustawiony wentylator, no i czy masz wgrane nowe oprogramowanie do sterownika? Warto też włączyć zawór 4d, będzie ci płynnie sterował powrotem i tym co idzie na dom.... Teraz grzejesz głównie powrót. A dom był wcześniej ogrzewany? Ja wypracowałem w końcu idealne ustawienie dla mojego układu i pieca 12 kW (węgiel Pieklorz 28 MJ): - podawanie 5 s - przerwa 85 s - wentylator 19% (przesłona koniecznie tylko na 1.5 - 2 cm aby dawała spręż powietrza) - podtrzymanie 5s/10min wiatr 25 co 5 min) Przy tych ustawieniach na podtrzymaniu jest 10-15 min a dochodzi około 30 min. Ja miałem kompletnie niewygrzany dom i spalanie zaczełem od 35 kg i teraz powoli spada.
nex1983 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #28 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Jeśli masz normalną przekładnię 1:1 i sypiesz eko groszek powinno iść około 0,32 do 0,34 Może macie zamontowane szybsze przekładnie ? Z czego ty to obliczyles.
ManiekZ Opublikowano 17 Stycznia 2016 #29 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Wiem, odnoszę się tylko do postu @karoki65 i Twoich wyliczeń. Z moich obserwacji wynika że nowe piece Defro (motoreduktor z autorewersem, pobór 30 W) mają po prostu inne podawanie. Podają więcej. Stąd moje problemy z utrzymaniem stałopalności przy stosowaniu "starych" nastaw. Trzeba po prostu stosować sie do tabeli. Z mojej praktyki wynika że piec ze stosunkiem pracy/podawania poniżej 1:15 po prostu się przesypie.... chyba że mocno zwiększymy wiatr. Ale wtedy przy "mocnym" groszku spieki mamy gwarantowane. Jak mówię w składzie węgla że mam 5s/85s to sie wszyscy dziwią....
karoka65 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #30 Opublikowano 17 Stycznia 2016 U mnie obecnie przy zasypie 125kg ślimak pracuje 430min żeby to wykręcić, czyli wychodzi 0,29kg/min Eko jest trochę grubszy dlatego tyle, gdyby był 5-25 wyszłoby coś około tego co podałem 0,32 do 0,34 dla groszku nawet 0,24 czy 0,26 miał pewnie ze 0,37 do 0,39 Grubsze paliwo = mniejsza ilość na minutę i odwrotnie Także zobacz jak można się opierać na tych tabelkach.
karoka65 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #31 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Przez to pytam czy nie macie szybszych przekładni że tyle węgla wali :) I co teraz daje przenoszenie nastaw z jednego użytkownika na drugiego skoro jest tyle niewiadomych. Daj tak jak ja mam i będzie sukces. Będzie sukces albo katastrofa przy tych niewiadomych.
nex1983 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #32 Opublikowano 17 Stycznia 2016 ManiekZ a skąd Ty wziąłeś tą tabelę mocy? Bo ja np w instrukcji kotła mam inną, która kompletnie nie odzwierciedla twojej. Twoja jest poprawna. Nie wiem czy mam instrukcję z tabelą dla wcześniejszych motoreduktory? Gdzie znalazłeś te nastawy co wkleiłem wcześniej. Ja mam instrukcji takie bzdury:
ManiekZ Opublikowano 17 Stycznia 2016 #33 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Przez to pytam czy nie macie szybszych przekładni że tyle węgla wali :) I co teraz daje przenoszenie nastaw z jednego użytkownika na drugiego skoro jest tyle niewiadomych. Daj tak jak ja mam i będzie sukces. Będzie sukces albo katastrofa przy tych niewiadomych. Masz rację @karoka65 Zawsze jest wiele niewiadomych. Dlatego i tabele jak i porady trzeba traktować jako wskazówkę i samemu dojśc do ładu z kotłem. Zresztą jak piszesz wczesniej różnice w węglu sa dość duże. Ba! Ja w jednej dostawie pieklorza jak otworzyłem 2 worki to gołym okiem było widać różnicę w granulacji itd.
nex1983 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #34 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Karoka no dokładnie... Ale jak dają nowe reduktory które szybciej podają niż poprzednie to i tabelkę mocy powinni dac poprawną... Jutro zadzwonię do defro i się dowiem jak to jest. Ja też mam stosunek 1:13 i piec dochodzi moment.
ManiekZ Opublikowano 17 Stycznia 2016 #35 Opublikowano 17 Stycznia 2016 ManiekZ a skąd Ty wziąłeś tą tabelę mocy? Bo ja np w instrukcji kotła mam inną, która kompletnie nie odzwierciedla twojej. Twoja jest poprawna. Nie wiem czy mam instrukcję z tabelą dla wcześniejszych motoreduktory? Gdzie znalazłeś te nastawy co wkleiłem wcześniej. Ja mam instrukcji takie bzdury: @nex1983 To fotka z mojej instrukcji do kotła (wersja lipiec 2015) Pewnie masz od wersji ze starym moto. Edit: A może to też kwestia że Twój kocioł do pracy w NZ i PID????
nex1983 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #36 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Nie ma to nic wspólnego ze do pracy z Pid i nz, nz to układ zamknięty i nie ma nic wspólnego z reduktorem, po prostu dali mi instrukcję z nastawami do innego reduktora tak mi się wydaje. A Maniek tam w tej tabeli masz napisane ze to nastawy tylko dla 12kw czy od 12-25?
ManiekZ Opublikowano 17 Stycznia 2016 #37 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Nie ma info o jakimś ograniczeniu modelowym. To ogólna tabelka pokazująca szacunkową moc/zużycie węgla w zależności od nastaw.
karoka65 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #38 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Ja nie chcę się z Wami kłócić :) Chcę Wam tylko uświadomić że takie przekazywanie nastaw czy podpieranie się tabelkami nie koniecznie jest na miejscu, tak jak kolega Maniek napisał: brać jako wskazówkę i nic więcej bo jak sami widzicie tych zależności jest dużo choćby na samej frakcji paliwa o kaloryczności już nawet nie wspomnę.
nex1983 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #39 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Ja tak czy inaczej ptzetestuje to spalanie u siebie bo póki co wychodzi mi 0.5kg na minutę pracy reduktora. Tak jak mówię, załaduje i wypale cały podajnik, odczytami czas i dla siebie będę wiedział ile spalilem danej doby. Węgiel mam jeden i frakcja w workach taką sama. Będę się mógł podzielić z wami ze 100 procentowa dokładnością o swoim dobowym spalaniu. Wtedy można sie dzielić wiedzą i doświadczeniem ile piec pali przy danych warunkach.
karoka65 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #40 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Nex jeszcze trochę i będziesz wiedział dokładnie, wsypałeś jakąś ilośc węgla, maszynka policzy ile pracował ślimak i będziesz wiedział dokładnie ile podaje. Oczywiście dotąd do póki nie zmienisz węgla na inny frakcją :)
kucharz214 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #41 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Nex masz stara tabele. Ja mam taką samą do kotła z rusztem żeliwnym a jak wejdziesz na Stronę Defro i teraz instrukcje pobierzesz będziesz miał nowsza tabele. Z innymi parametrami. Stary motorek podaje mniej paliwa nowszy więcej, i to praktycznie 2x więcej. Dlatego i stosunek podawania do przerwy różni się prawie dwukrotnie.
nex1983 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #42 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Ściągnąłem instrukcję do swojego kotła i jest taka sama jaka mam w domu...
kucharz214 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #43 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Masz rację teraz sprawdziłem. Trochę pisałem to na swoim przykładzie. Na stronie jest instrukcja komfort eko, komfort eko duo w jednym pdf. Ta zmieniła się z czasem. W szczególności tabela mocy kotła. Podejrzewam że zmiana wkroczyła wraz ze zmianą motoreduktora. Typowo zmiana dla mocy 12.7 kw nowa tabela podawanie 8 sec. Przerwa 130 sec. Stara tabela moc 12.8kw. Podawanie 10 sec. Przerwa 70 sec.
lechumb Opublikowano 19 Stycznia 2016 #44 Opublikowano 19 Stycznia 2016 i jak? Witam!kolego powiem ci ze w niedziele wieczorem gdy jeszcze bylem w domu to palic sie palilo ladnie podczas pracy jakis tam kopiec sie robil i nawet sie to palilo ale w podtrzymaniu dosc gleboko sie zapadal. Jednak dzis zona mi mowi ze pojemnik pelny popcornu i w podajniku polowy groszku brak( w niedziele o 11 zasypalem 120kg).
nex1983 Opublikowano 19 Stycznia 2016 #45 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Po tym co czytam i obserwuje na forum wynika mi że samo ogrzewanie podłogowe jest ekonomiczniejsze od ogrzewania grzejnikami albo mam tak dobry węgiel że spalanie tak niskie.
karoka65 Opublikowano 19 Stycznia 2016 #46 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Masz po trochę rację bo sam węgiel a dokładniej jego kaloryczność też decyduje o spalonej ilości ale najważniejszym w tym wszystkim są straty ciepła jakie generuje budynek. Jeden na 150m spali 5 ton na sezon a drugi na tej samej powierzchni może spalić 2 tony. Im więcej zainwestujemy w ocieplenie tym niższe rachunki będziemy płacić za ogrzewanie.
nex1983 Opublikowano 19 Stycznia 2016 #47 Opublikowano 19 Stycznia 2016 No tak ale porównuje do innych, a teraz każdy przeważnie na nowym ma te warunki spełnione i ludzie mimo wszystko palą sporo na dobę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.