Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kamen Multi Plus 14Kw Z Palnikiem Ekoenergi

melonik25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,  czegoś nie rozumiem w kotłach 10 -12 kW są wsadzane palniki 15/25 kW jak takie kotły pracują? tzn co z paleniem na całej retorcie czy dopala itp ?

Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej dziedzinie?

Gdzieś wyczytałem :) że palnik powinien mieć ze 30% większą moc niż moc nominalna kotła.

Powiem Ci że co podejrzewam, podejrzewam że Ekoenergia na 25kW się skicha :)

Teraz mój kociołek 12kW pracuje na eCoalu w grupowym gdzie min i max jest ustawione na umowne 8/8kW jest tylko 3 podania i wiaterek na 38%, pali się delikatnie na całej powierzchni.

Opublikowano

A ja się wywiedziałem ze ekoenergia ma jeszcze mniejszy palnik 10-15 kW tylko ciekawe czy będą je montować producenci do tych małych kociołków:)

Opublikowano

Oj im dalej to więcej nic nie wiem,:) dom dopiero mam w projekcie, może jakiś ciekawy kociołek niedługo będzie na rynku. Poczekamy zobaczymy:) 

Ale jak by ktoś coś miał do zaproponowania to miło poczytam:)

Opublikowano

Panowie tak korzystając z waszego doświadczenia... podłogówkę robić na całym domu? jakie za jakie przeciw?

Bo tak sobie myślę ze technika idzie tak do przodu, ze za kilka latek te PC mogą znacząco spaść z ceny, a i może wydajność będzie większa co za tym idzie koszty mniejsze - to podłogówka na całym domu nie jest najgorszym rozwiązaniem??

Opublikowano

Zrobić po całości, chałupę dobrze zagacić :) i zapomnieć o kotle na paliwo stałe :)

Stary karoka Ci to pisze :) mimo że dorabia na sprzedaży kotłów :)

Opublikowano

A ja się wywiedziałem ze ekoenergia ma jeszcze mniejszy palnik 10-15 kW tylko ciekawe czy będą je montować producenci do tych małych kociołków:)

Były już montowane, i nawet producent już je poprawiał więc ich nie polecam na razie.

Póki co jest też mały Batory 10 kW i obrotowy Ardeo 12 kW.

Co do podłogówki to warto w całym  domu, chyba, że jesteś gotów na zmianę myślenia i wykonanie nowoczesnego systemu grzewczo-chłodzącego tj. ogrzewanie zimą i chłodzenie latem klimatyzatorem kanałowym.

Do tego wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i nie będą potrzebne żadne kominy, instalacje hydrauliczne, grzejniki itd.

Przy nowym, docieplonym domu właśnie taki system bym teraz zastosował, zresztą rekuperator mam od 8 lat i sobie chwalę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.