areknt Opublikowano 20 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Witam wszystkich. Pierwszy sezon pale w kotle retortowym i chcialbym pomocy lub korekty w ustawieniach kotła. A wiec piec jak w temacie ze sterownikiem Tech ST-480, dom z lat 70-tych okolo 250m2 ocieplony styropianem 5cm, okna nowe, dach nie ocieplony.Rury stare ale grzejniki blaszane Purmo z regulatorami Herz. Podłogowka w jednym pomieszczeniu okolo 30m2 ale jeszcze nie uruchomiona. Kocioł sterowany jest przez sterownik pokojowy (ustawiony na 22st) i czujnik pogodowy. Zamontowany zawór 3D pomiędzy zasilaniem a powrotem z instalacji sterowany poprzez siłownik ARA661. Obecnie grzeje jedna kondygnacje do temp 22st a druga i garaż sa ustawione na 1 w regulatorach, ale panuje tam temp. okolo 19st. Średnio temp na instalacje w obecnych temp zewn. To 37-38st Kocioł jest ustawiony tak: Temp zadana CO - 55st z histereza 2st Temp CWU - 48st z histereza 5st Podawanie 12 s Przerwa podawania 58 s Nadmuch 40% Praca podtrzymania 10 s Przerwa podtrzymania 30min Wentylator w podtrzym praca 15s przerwa 20min Wydaje mi sie ze mam duzo popiołu i żużlu bo raz na tydzien po spaleniu okolo 100-120kg eko mam pełny popielnik czyli 2-2,5 węglarki popiołu i dosc duzo sadzy Dodam ze wczoraj dopiero uszczelnilem retorte i ustawiłem deflektor na 15 cm bo był za nisko.Brakuje mi tylko blaszanych turbulizatorow pomiędzy polkami ale zmuszony jestem je dokupić. Węgiel kupilem u starego dostawcy nie wiem z jakiej kopalni ale podobno ma miec 29 Mj. Zamieszczam widok popielnika po jednej dobie palenia i zdjecie żużlu. Czekam na jakies opinie i oceny oraz z gory dziekuje. Co do czasu pracy i czasu w podtrzymaniu to zmierzę je jutro i napisze.
areknt Opublikowano 24 Grudnia 2015 Autor #2 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Czyżby nikt nie był w stanie mi pomoc??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.