marcin25 Opublikowano 16 Października 2015 #1 Opublikowano 16 Października 2015 Witam,jestem calkiem zielony w temacie wiec prosze o zrozumienie. Zaczynajac od poczatku instalacja jest stara i dzialala grawitacyjnie, po dolozeniu 2 grzejnikow zostala dolozona pompka. Problem polega na tym ze gdy podniose temperature wlaczania pompki do np 50 nie slychac stuku w zawoze i nie grzeja te 2 grzejniki,przy np 35 dziala normalnie. Co moze byc przyczyna??prosze o jakies rady.
marcin25 Opublikowano 23 Października 2015 Autor #2 Opublikowano 23 Października 2015 Czy naprawde nikt tutaj nie wie co moze byc przyczyna takiej sytuacji?
SONY23 Opublikowano 23 Października 2015 #3 Opublikowano 23 Października 2015 Widocznie czujnik termostatu (sterownika) załączającego pompkę nie osiąga temperatury przez Ciebie zadanej. Może jest zamontowany w złym miejscu albo niezbyt dokładnie albo po prostu woda w instalacji ma niższą temperaturę, chociaż w to akurat wątpię.
marcin25 Opublikowano 23 Października 2015 Autor #4 Opublikowano 23 Października 2015 Zle sie zrozumielismy,pompka co zwlancza sie zawsze,tylko jak jest wyzsza temperatura to nie slychac stuku kuli w zawoze.gdy jest nizsza kula zamyka sie za kazdym razem i woda idzie przez pompke. Jest to uciazliwe jak pompka zalancza sie przy 35/40 stopniach bo piec wtedy wolno startuje.
marcin25 Opublikowano 24 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 24 Października 2015 Czy to moze byc wina zaworu czy pompki??
sybiga Opublikowano 24 Października 2015 #6 Opublikowano 24 Października 2015 Spróbuj dać pompkę na wyższy bieg.
marcin25 Opublikowano 24 Października 2015 Autor #7 Opublikowano 24 Października 2015 Jesli zmienie z 2 na 3 bieg to pare stopni wyzej moge pompke wlaczyc,ale to nadal nie to. Wydaje mi sie ze nawet przy 60 stopniach ten zawor sie zamykal.
MIQ Opublikowano 24 Października 2015 #8 Opublikowano 24 Października 2015 Filtr przed pompką jest? Czysty?
sybiga Opublikowano 24 Października 2015 #9 Opublikowano 24 Października 2015 Zawór różnicowy to niby prosta konstrukcja... Jednak często się zdarza że nie do końca. W środku jest kulka z jakiegoś tworzywa. (nie wiem czy to wina produkcji w PRC czy zamierzone przez producenta..) i ona właśnie czasami lubi się zepsuć... NP. zagotowanie układu. wystarczy że troszkę zmieni swoje proporcje kuli ... czyli nie będzie idealnie okrągła... I w takim przypadku raz może działać a raz nie... W Twoim przypadku przy naturalnej cyrkulacji przy wyższej temperaturze może ustawiać się tak że nie jest w stanie się zamknąć. (aqua dynamika) Prosto pisząc wymień zawór różnicowy na inny,
SONY23 Opublikowano 25 Października 2015 #10 Opublikowano 25 Października 2015 A jeszcze lepiej zrób zdjęcia i wklej, bo może być gdzieś jakiś babol, którego sam nie widzisz a tutaj ktoś bardziej obeznany z tą tematyką z łatwością wychwyci i coś doradzi.
marcin25 Opublikowano 25 Października 2015 Autor #11 Opublikowano 25 Października 2015 Moze bardziej to jest wina pompki skoro jak dam na 3 pieg to o kilka stopni wyzej zawor zadziala. margines bledu jest jednak maly bo wystarczy jeden lub dwa stopnie i zawor nie zadziała. Dodam ze jak zawor zadziala to slychac w calym domu.
spidoman Opublikowano 25 Października 2015 #12 Opublikowano 25 Października 2015 Kolega wyżej pytał czy sprawdziłeś filtr przed pompką i co, w porządku?
albodek Opublikowano 25 Października 2015 #13 Opublikowano 25 Października 2015 Miałem kiedyś tak ,że jak załączała się pompka to niedomykał się zawór różnicowy i pompka mieszała na około a mało co szło na grzejniki. I też tak stukał zawór.
Gość Digitrax Opublikowano 25 Października 2015 #14 Opublikowano 25 Października 2015 Jeżeli masz zawór różnicowy to na 99% naczynie otwarte jest źle podłączone. Pokaż zdjęcia swojej kotłowni. Jeżeli jest tak jak myślę to należy: zlikwidować zawór różnicowy wraz z pompą z nad kotła, zainstalować zawór zwrotny klapowy na powrocie kotła a pompę jako jego bypass. Wtedy instalacja będzie bezpieczna i funkcjonalna.
marcin25 Opublikowano 25 Października 2015 Autor #15 Opublikowano 25 Października 2015 Miałem kiedyś tak ,że jak załączała się pompka to niedomykał się zawór różnicowy i pompka mieszała na około a mało co szło na grzejniki. I też tak stukał zawór. Co bylo przyczyna takiego stanu??
marcin25 Opublikowano 26 Października 2015 Autor #16 Opublikowano 26 Października 2015 Albodek jak mozesz to napisz co bylo przyczyna takiego stanu...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.