selius Opublikowano 5 Października 2015 #1 Opublikowano 5 Października 2015 Witam Mam pytanie, posiadam piec z podajnikiem, na ktorym zainstalowana mam jedna pompke od CO i CWU i teraz chcialbym sie zapytac czy jest jakis zawor mieszajacy czy termostatyczny, ktory odcinal by CWU przy jakiejs temperaturze? W instalacji zalozony zawor 3 drogowy, na grzejnikach termostaty. Pozdrawiam
Gość mak Opublikowano 5 Października 2015 #2 Opublikowano 5 Października 2015 Hmmm .... Do takiego zastosowania nie potrzebujesz zaworu mieszającego tylko odcinającego z siłownikiem. Można takie kupić są dostępne na rynku. Tylko czy to dobre rozwiązanie? Trudno powiedzieć na pewno możliwe do wykonania. Osobiście jestem zwolennikiem układu z pompą ładującą cwu ale warunkiem jest odpowiednik sterownik kotłowy
jojoro Opublikowano 5 Października 2015 #3 Opublikowano 5 Października 2015 Skoro i tak musisz ciąć rurki, żeby wstawić tam mieszacz to nie lepiej od razu zrobić to normalnie i zamontować pompkę do cwu z zaworem zwrotnym i podłączyć to do sterownika kotła?
selius Opublikowano 7 Października 2015 Autor #4 Opublikowano 7 Października 2015 A jak wyglada pompka do cwu? Tak samo jak do co, czy jest mniejsza jak np do cyrkulacji? Moze jakis link pogladowy z taka pompka.
Gość mak Opublikowano 7 Października 2015 #5 Opublikowano 7 Października 2015 To taka sama pompa jak do CO
selius Opublikowano 7 Października 2015 Autor #6 Opublikowano 7 Października 2015 Do boilera idzie rura 1/2 cala, czy taka pompka nie bedzie sie "dusic'? Boiler mam bez "pochwy" na czujnik od sterownika, wiec gdzie takowy mialbym podlaczyc?
Gość mak Opublikowano 8 Października 2015 #7 Opublikowano 8 Października 2015 1/2" trudno powiedzieć. jestem zwolennikiem podłączania podgrzewacza średnicą rury jak średnica króćców w podgrzewaczu. Czyli jakiej średnicy są króćce przy podgrzewaczu? Czujnik można umieścić na podgrzewaczu pod izolacją. Najpierw sprawdź czy sterownik kotła ma funkcję obsługi pompy cwu. No i schemat albo zdjęcia kotłowni są niezbędne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.